Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Îi depăşeşte Cavendish recordul lui Eddy Merckx în Turul Franţei? Trenuleţ de vis pentru Mark

Cristian Mihala

Publicat 24/06/2024 la 14:06 GMT+3

Astana Qazaqstan, echipa lui Mark Cavendish, vine în Turul Franţei pentru a rescrie istoria, "Manx Missile" visând, la 39 de ani, să doboare recordul lui Eddy Merckx de victorii în Le Tour. Cei doi legendari ciclişti s-au impus până acum în 34 de etape în cea mai mare cursă ciclistă din lume.

Mark Cavendish, Tadej Pogacar.

Credit imagine: Getty Images


Campion mondial de şosea şi campion olimpic pe velodrom, Mark Cavendish este fără îndoială cel mai mare sprinter din istorie. A câştigat nu mai puţin de 17 etape în Giro, dar punctul central al unei cariere fără egal e reprezentat de cele 34 de victorii de etapă din Turul Franţei. În urmă cu 3 ani, britanicul mai punea 4 succese de rundă în drumul spre cucerirea tricoului verde, egalându-l pe Eddy Merckx, cel mai mare ciclist din toate timpurile.
Cav a încercat şi anul trecut, la 38 de ani, să depăşească recordul împărţit cu belgianul, dar victoria cu numărul 35 nu a venit, deşi în runda a 7-a a venit pe doi, pierzând la mustaţă în faţa lui Philipsen. Omul din Insula Man anunţase că 2023 e ultimul sezon din carieră, dar, ca urmare a faptului că a fost forţat de o căzătură să abandoneze Le Tour 2023, Mark a strâns din dinţi şi a decis să mai conucreze un an.
În 2024, Cavendish are doar două victorii de etapă (una în Turul Columbiei şi una în Turul Ungariei), dar experienţa şi poziţionarea speră să compenseze lipsa vitezei. Astana îi va pune la dispoziţie un trenuleţ de clasă pentru al 35-lea succes al carierei, Yevgeniy Fedorov, Michele Gazzoli, Davide Ballerini şi Cees Bol urmând a încerca să îl lase într-o situaţie ideală, înainte ca lansatorul Michael Morkov să depună un ultim efort pentru ca viitorul "Sir" Cavendish să finalizeze.

Misiunea e una teribil de grea, nu doar ca urmare a vârstei britanicului, dar la start vor fi nume grele ale sprintului mondial, în frunte cu Jasper Philipsen. Rutierul de 26 al lui Alpecin-Deceuninck a câştigat în 2023 nu mai puţin de 4 etape în Marea Buclă, în alte 3 runde sosind pe poziţia a doua. Belgianul nu e doar cel mai rapid din lume, dar are în Mathieu Van der Poel cel mai bun lansator, olandezul lăsându-l mai mereu cu poarta goală.
Pe lângă Philipsen, Cavendish se va mai lupta pentru victoriile de etapă în etapele de sprint cu rutieri precum Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Phil Bauhaus, Sam Bennett, Arnaud Demare sau Arnaud De Lie.

Astana Qazaqstan mizează pe Lutsenko pentru general

Chiar dacă echipa e construită în jurul lui Cavendish, pentru a-i maximiza acestuia şansele în cele 7 etape care se vor încheia, probabil, la sprint, Alexander Vinokourov nu pune chiar "toate ouăle în acelaşi coş".
Astfel, echipa din Kazakhstan va miza şi pe o clasare cât mai bună a lui Alexey Lutsenko, la general, chiar dacă acesta a primit un singur "locotenent" pentru etapele de munte: Harold Tejada.
Lutsenko are două clasări în top 10 la general în ultimii ani (poziţia a 7-a în 2021 şi a 8-a, în 2022) şi s-a recuperat total după abandonul din Giro. Turul Italiei trebuia să fie marele obiectiv al acestuia în 2024, dar a fost nevoit să spună "pas" după doar 8 etape.
Concurenţa din Le Tour 2024 ar putea fi totuşi prea puternică pentru rutierul de 31 de ani, astfel că, în funcţie de cum se va descurca în prima săptămână, va şti dacă va forţa un top 10 la general sau va întârzia în mod voit, pentru a avea libertate şi a "vâna" victorii de etapă.
Alexey are două succese de etapă în marile tururi, până acum (în Vuelta 2017 şi în Turul Franţei 2020). Acum 4 ani, el se impunea din evadare în runda încheiată pe Mont Aigoual, sosind cu aproape un minut avans faţă de Jesus Herrada (Cofidis).
Turul Franţei 2024 se desfăşoară în perioada 29 iunie – 21 iulie 2024 şi are acoperire totală pe Eurosport şi pe Max.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo