Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Lovitură îngrozitoare pentru Visma și Vingegaard! Sepp Kuss, out din Turul Franței 2024

Cristian Mihala

Actualizat 25/06/2024 la 12:55 GMT+3

Șansele lui Jonas Vingegaard pentru al 3-lea Tur al Franței la rând au primit o nouă lovitură, după ce Sepp Kuss, principalul său locotenent în munți, a trebuit să declare forfait pentru Marea Buclă. Câștigătorul Vuelta 2023 nu s-a recuperat suficient după COVID și va fi înlocuit de Bart Lemmen.

Jonas VIngegaard, Sepp Kuss und Wout van Aert zählen zum Tour-Aufgebot von Visma - Lease a Bike

Credit imagine: Getty Images

Totul pare să indice o dublă Giro-Le Tour pentru Tadej Pogacar, rutierul care s-a impus în Turul Italiei cu un avans de 10 minute față de al doilea clasat. Slovenul va pleca din postura de mare favorit și în Turul Franței, Vingegaard fiind încă în recuperare după căzătura teribilă din Turul Țării Bascilor.
Danezul, campion în 2022 și în 2023, spera să ajungă la nivelul optim în ultima săptămână, când se vor da bătăliile decisive în munți, dar șansele lui la a 3-a victorie la rând au scăzut substanțial după ce Visma | Lease a Bike a anunțat, azi, că Sepp Kuss nu va fi la startul competiției.
Yankeului i s-a oferit șansa să câștige Vuelta 2023, când, deși în cursă, Vingegaard și Roglic au fost nevoiți să accepte ordinele de echipă. Slovenul a și plecat la Bora din acest motiv, dar Jonas a fost bucuros să îi facă acest cadou celui care i-a fost locotenent fidel în ambele Tururi ale Franței câștigate. Prin acel mare tur cedat, danezul s-a asigurat că Sepp Kuss va face tot ce îi stă în putință pentru a-l ajuta în edițiile viitoare de Le Tour, dar în 2024 acest sprijin nu va mai veni. Asta pentru că americanul nu s-a recuperat suficient după COVID, iar echipa olandeză a decis să nu mizeze pe el, testele efectuate arătând că acesta e departe de forma care l-a consacrat.
Locul lui Kuss în echipa de Turul Franței a fost luat de Bart Lemmen, un rutier incomparabil mai slab, care în 2024 se poate lăuda doar cu un loc 5
la general în Tour Down Under și cu o poziție secundă în Turul Norvegiei. În vârstă de 28 de ani, batavul sosit la Visma anul acesta va bifa primul său mare tur al carierei, astfel că ajutorul pe care i-l va da lui Vingegaard va fi probabil limitat.

La absența lui Sepp Kuss se adaugă și forma sub semnul întrebării a lui Wout Van Aert, care revine și el după o căzătură.
WVA nu se prezintă la startul celei mai importante competiții cicliste din lume cu ambiții pentru tricoul verde și probabil va "vâna" etape doar dacă are girul liderului și a directorilor tehnici. Belgianul a dezvăluit că urmează a fi "all-in" pentru danez, nici măcar proximitatea Jocurilor Olimpice, unde e printre marii favoriți atât în cursa de șosea, cât și în cea de contratimp, neclintindu-i motivația de a-și ajuta liderul. Declaraţiile optimiste ale fostului câştigător al tricoului verde trebuie luate cu rezervă, susţine conaţionalul său, Benoot, Van Aert nearătând excepţional la antrenamentele făcute în cantonamentul de la altiduine.
"Wout a făcut progrese în ultimele săptămâni, dar nu e la nivelul din 2022 sau 2023. Bine, nu înseamnă că am 100% dreptate, spun asta prin prisma a ceea ce am văzut la cantonamentul făcut la altitudine. Pe șosea, Wout poate surprinde, una e un antrenament, unde nu te testezi cu ceilalți rivali și nu dai totul și alta se întâmplă în regim de cursă", a explicat Benoot.

Matteo Jorgenson, principalul ajutor pentru Vingegaard, în Turul Franței 2024

Jorgenson, câştigător în 2024 al Paris-Nice şi locul 2 în Criteriul Dauphine, este în forma vieții, și va avea rolul de locotentent principal al lui Vingegaard, după cum a dezvăluit chiar Zeeman.
"Matteo e extrem de mulțumit că a fost liderul echipei în Paris-Nice, în clasice și în Dauphine. Totul a mers grozav pentru el și cred că, după Tadej Pogacar și Mathieu van der Poel, el este în acest moment cel mai bun ciclist din lume.
E un compliment superb din partea mea să îl consider așa, dar Matteo va merge în Turul Franței cu un singur scop: să îl ajute pe Jonas. El e viitorul lider al Visma și sunt convins că va avea o carieră fabuloasă în față. Totuși, e prea devreme să ne gândim că poate câștiga Turul Franței", a spus directorul sportiv Merijn Zeeman, citat de Cycling Up To Date.
Jorgenson e unul dintre cicliștii care se dedică cel mai mult în pregătirea curselor, pe vremea când evolua pentru Movistar el cheltuind sume uriașe din propriul buzunar pentru a avea acces la echipamente și tehnici moderne de antrenament, dincolo de ce îi ofereau spaniolii.
Întrebat dacă Matteo nu poate fi totuși o variantă de rezervă pentru Le Tour, în cazul în care Vingegaard capotează, Zeeman a dezvăluit că americanul va încerca să rămână cât mai mult timp în cărți la general, pentru a-i oferii formației variante.
"Dacă Jonas va fi prea departe pentru a lupta pentru clasamentul general, se poate "deschide ușa" pentru Matteo, da. Va încerca să rămână cât mai mult în lupta pentru clasamentul general, pentru că vrem să îl obișnuim cu asta. Dar principalul lui rol va fi să îl ajute pe Vingegaard. Șansele lui la un rezultat mare la general vor depinde de modul în care se va simți Jonas", a mai spus oficialul echipei olandeze.
Independent de forma lui Jorgenson, Visma pare la distanță uriașă față de marii rivali de la UAE, după ce absența lui Sepp Kuss a fost confirmată. Pogacar va dispune de probabil cea mai bună echipă pe care a avut-o vreodată, urmând a fi ajutat de Adam Yates, locul trei în Marea Buclă din 2023, de spaniolii Juan Ayuso și Marc Soler, de francezul Pavel Sivakov și de portughezul Joao Almeida, locul trei în Giro 2023.
Turul Franţei 2024 se desfăşoară în perioada 29 iunie – 21 iulie 2024 şi are acoperire totală pe Eurosport şi pe Max.

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo