Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Traseul Turului Franței 2024: etapele de neratat și unde se vor da bătăliile decisive

Cristian Mihală

Publicat 28/06/2024 la 10:15 GMT+3

Turul Franței 2024 pornește la drum mâine, cu startul în Italia. Cicliştii vor avea de înfruntat Galibier, încă din etapa a 4-a, o rundă de gravel, 4 finishuri în căţărare în Pirinei şi Alpi şi două contratimpuri individuale. Vom avea parte de 3 săptămâni palpitante de cursă, cu Pogacar, Vingegaard, Roglic sau Evenepoel printre protagoniști, astfel că spectacolul e garantat.

Tour de France 2024 - mapa wyścigu

Credit imagine: Getty Images

Cea de-a 111-a ediţie a Turului ciclist al Franţei (29 iunie - 21 iulie), care va începe sâmbătă din Florenţa, va trece prin patru ţări - Italia, San Marino, Monaco şi Franţa - pe parcursul a 21 de etape, pe o distanţă totală de 3.498 de kilometri, până la Nisa.
Acesta va fi cel de-al 26-lea start care se va da din străinătate în Marea Buclă, plutonul urmând să străbată în Franţa şapte regiuni şi 30 de departamente. Va avea finish-ul pentru prima dată la Nisa, nu la Paris, din cauza Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august).
Dintre cele 21 de etape, 8 vor fi probabil de sprint, 4 vor avea loc în zone deluroase (munte mediu) și 7 etape vor fi de munte, cu 4 finishuri în cățărare. La acestea se adaugă şi două contratimpuri individuale, astfel că spectacolul e garantat. În special a 3-a săptămână propune runde care se anunță epice și, cum distribuția e una de vis, nu putem să ne așteptăm la altceva decât la "artificii".

Cele mai tari etape din Turul Franței 2024

Eurosport.ro îți prezintă mai jos cele mai interesante etape din Turul Franței 2024, făcând totodată și o analiză succintă a rundelor care pot fi decisive pentru clasamentul general.
Etapa a 4-a (Pinerolo - Valloire)
După 3 zile în Italia, plutonul va traversa granița către Franța prin albi. Prima provocare a zilei va fi Sestriere, care, deși nu are o pantă care să pună probleme, impresionează prin distanță (aproape 40 de kilometri).
Cu mai puțin de 20 de kilometri înainte de final, oamenii de general se vor testa cu adevărat pentru prima oară pe Galibier, prima cățărare de categorie specială din Le Tour 2024. Vorbim de o ascensiune de 22,9 kilometri, cu o pantă medie de 5,1%, în care UAE e de așteptat să încerce un contratimp pe echipe, în care să îl izoleze și să îl distanțeze pe Vingegaard. Danezul nu va avea forma maximă în prima săptămână, din cauza căzăturii din Turul Țării Bascilor, iar specialiștii cred că UAE și Pogacar vor încerca să îi dea lovitura de grație rapid, pentru a nu îi permite să facă o săptămână a treia fantastică, precum anul trecut.
Nu puțini consideră că va fi o etapă în care slovenii vor conlucra, Roglic și Bora având în plan la rândul lor să pună o distanță cât mai mare față de liderul Visma, echipă care e mai slabă ca niciodată în ultimii ani.
Turul Franței 2024 - etapa 4
Etapa a 7-a (Gevrey-Chambertin - Nuits-Saint-Georges)
Primul contratimp al Turului Franței 2024, cu o lungime de 25 de kilometri. Există o cățărare de 1,6 kilometri (pantă medie de 6,5%), iar experții consideră că acolo se pot crea ceva diferențe, ca și pe coborârea care urmează. Evenepoel, Roglic, Pogacar și Vingegaard sunt toți senzaționali în proba contra-cronometru, astfel că e de urmărit dacă și ce ecarturi se vor produce între ei.
Turul Franței 2024 - etapa 7
Etapa a 9-a (Colombey-les-Deux-Eglyses - Troyes)
În a doua duminică din cursă vine una dintre cele mai așteptate runde, 14 sectoare de gravel, însumând 32 de kilometri, stând între pluton și sosirea de la Troyes. Nu e o etapă în care să câștigi Turul, dar cu siguranță îl poți pierde. Există 4 sectoare de 3 stele (categoria maximă), dar și cățărări scurte și destul de abrupte, astfel că va fi o zi explozivă, pe care Mathieu van der Poel și-a încercuit-o în calendar.
Turul Franței 2024 - etapa 9

Spectacol fabulos în a 3-a săptămână de Turul Franței

Etapa a 14-a (Pau - Pla d'Adet)
Col du Tourmalet este "antreul" într-o etapă scurtă (152 kilometri), în care oamenii de general teoretic nu vor lăsa nicio șansă evadării.
E prima rundă din Pirinei, iar, după cele peste 40 de minute pe care cicliștii vor trebui să le petreacă pe cea mai folosită ascensiune din istoria Turului Franței, marea provocare a zilei va fi urcarea către Pla d'Adet. Va fi o cățărare care îi va șoca pe rutieri, pentru că primii kilometri vor fi de departe cei mai grei, cu pante medii de peste 10%. Se pot crea astfel ecarturi importante de la începutul ascensiunii, care se pot conserva și chiar mări pe parcursul celor 10,6 kilometri ai cățărării.
Turul Franței 2024 - etapa 14
Etapa a 15-a (Loudenvielle - Plateau de Beille)
"Etapa regină" în viziunea multora, lucru complet de înțeles în contextul în care există 4 cățărări de categoria întâi înainte de finalul de pe Plateau de Beille.
Vor fi peste 5000 de metri diferență de nivel în această rundă, în care e greu de stabilit care e principala dificultate: urcarea abruptă de pe Col de Portet d'Aspet (4,4 kilometri, cu 9,7% pantă medie), coborârile periculoase sau ascensiunea finală (15,7 kilometri, cu o pantă medie de 7,8%).
E o etapă de neratat, în care se pot crea diferențe de minute între favoriți, astfel că, la finalul ei, vom avea o idee mult mai clară despre cine mai rămâne în lupta pentru tricoul galben, respectiv pentru podium.
Turul Franței 2024 - etapa 15
Etapa a 19-a (Embrun - Isola 2000)
Menționam că etapa a 15-a e considerată cea mai grea de mulți specialiști, dar câțiva văd runda a 19-a mai grea, ca urmare a altitudinii și a faptului că organizatorii au în "meniu" două cățărări de categoria specială.
Pe Cime de la Bonnette vom ajunge la cea mai înaltă altiduine din istoria Le Tour (2798 metri), această cățărare reprezentând al 3-lea cel mai înalt drum pavat din Europa.
Cei 16,1 kilometri cu 7,1% pantă medie vor turna de pe Isola 2000, cățărarea de final, vor turna plumb în picioarele rutierilor, epuizați după efortul din etapă, dar și după cele aproape 3 săptămâni de cursă.
Turul Franței 2024 - etapa 19
Etapa 20 (Nice - Col de la Couillole)
Ultima zi montană din Le Tour 2024 va fi în Alpii Maritimi. Înlănțuirea Col de Braus, Col de Turini, Col de la Colmiane și Col de la Couillole apare frecvent în "etapa regină" din Paris-Nice, astfel că e o rundă pe care cicliștii o cunosc destul de bine.
Toate cățărările zilei sunt constante, potrivite unor "motoare diesel" și toți visăm la o bătălie palpitantă pentru general până pe ultimele pante de pe Col de la Couillole (15,8 kilometeri, cu o pantă medie de 7,3%).
Turul Franței 2024 - etapa 20
Etapa 21 (Monaco - Nice)
Din cauza proximității Jocurilor Olimpice, plutonul nu va încheia în mod tradițional, la Paris, astfel că sprinterii nu vor avea ocazia să își testeze viteza pe Champs-Elysees.
În shimb, vom avea al doilea contratimp al Marii Bucle, unul lung de 35 de kilometri, destinat mai degrabă cățărătorilor. Avem două ascensiuni pe parcurs, prima fiind și cea mai dificilă (8,2 kilometri, cu 5,7% pantă medie).
Lupta pentru general se va da până în ultima secundă a ultimei etape și, deși probabil că nu se va juca aici tricoul galben, rutieri ca frații Yates sau Carlos Rodriguez ar putea pierde poziții importante în lupta la vârf în fața unor rutieri precum Roglic, Evenepoel, Ayuso sau Jorgenson. Nu îi nominalizăm aici pe Pogacar și Vingegaard, care, în condiții normale, vor fi mult în fața tuturor celorlalți rutieri de general.
Este pentru prima dată când cursa se va încheia în afara Parisului și este prima dată când Turul Franței se încheie cu o probă contra cronometru, de când Greg LeMond l-a devansat dramatic pe Laurent Fignon, în 1989.
Turul Franței 2024 - etapa 21

Turul Franței începe sâmbătă, pe Eurosport și Max, cu o etapă extrem de interesantă

De cele mai multe ori, organizatorii Turului Franței aleg o etapă de plat pentru runda de debut, dar acum vom avea spectacolul asigurat încă din prima zi, pentru că sâmbătă există nu mai puțin de 7 cățărări repertoriate între pluton și finishul de la Rimini. "Grand Depart" în Turului Franței 2024 va avea loc în Italia, pentru prima dată în istoria cursei, capitala Toscanei, Florența, găzduind startul etapei de deschidere. Prima rundă va măsura 206 kilometri și ne va purta pe coasta Adriaticii.
Rutieri ca Van Aert sau Van der Poel ar trebui să plece având prima șansă la tricoul galben după ziua de debut, dar cu siguranță că și oameni precum Maxim Van Gils, Pello Bilbao, Alberto Bettiol, Michael Matthews sau Alex Aranburu își propun victoria. Nu ar fi deloc complet ca Evenepoel, Pogacar și Roglic să îl testeze deja pe Vingegaard, mai ales că danezul le e inferior acestora la sprint. Deși probabil că nu îl vor distanța pe dublul câștigător al Turului Franței, cei 3 pot avea acces la secundele de bonificație, dacă etapa va fi foarte selectivă, fără puncheuri puternici rămași în grupul favoriților.
Turul Franței 2024 - etapa 1
Etapele Turului Franţei 2024:
  • 29 iunie: etapa 1 Florenţa (Italia) - Rimini (Italia), 206 km
  • 30 iunie: etapa a 2-a Cesenatico (Italia) - Bologna (Italia), 199,2 km
  • 1 iulie: etapa a 3-a Piacenza (Italia) - Torino (Italia), 230,8 km
  • 2 iulie: etapa a 4-a Pinerolo (Italia) - Valloire, 139,6 km
  • 3 iulie: etapa a 5-a Saint-Jean-de-Maurienne - Saint-Vulbas, 177,4 km
  • 4 iulie: etapa a 6-a Macon - Dijon, 163,5 km
  • 5 iulie: Etapa a 7-a Nuits-Saint-Georges - Gevrey-Chambertin (contratimp individual), 25,3 km
  • 6 iulie: etapa a 8-a Semur-en-Auxois - Colombey-les-Deux-Eglises, 183,4 km
  • 7 iulie: Etapa a 9-a Troyes - Troyes, 199 km
  • 8 iulie: odihnă la Orleans
  • 9 iulie: etapa a 10-a Orleans - Saint-Armand-Montrond, 187,3 km
  • 10 iulie: etapa a 11-a Evaux-les-Bains - Le Lioran, 211 km
  • 11 iulie: etapa a 12-a Aurillac - Villeneuve-sur-Lot, 203,6 km
  • 12 iulie: etapa a 13-a Agen - Pau, 165,3 km
  • 13 iulie: Etapa a 14-a Pau - Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet, 151,9 km
  • 14 iulie: etapa a 15-a Loudenvielle - Plateau de Beille, 197,7 km
  • 15 iulie: odihnă la Gruissan
  • 16 iulie: Etapa a 16-a Gruissan - Nîmes, 188,6 km
  • 17 iulie: etapa a 17-a Saint-Paul-Trois-Châteaux - Superdévoluy, 177,8 km
  • 18 iulie: Etapa a 18-a Gap - Barcelonnette, 179,5 km
  • 19 iulie: Etapa a 19-a Embrun - Isola 2000, 144,6 km
  • 20 iulie: Etapa a 20-a Nisa - Col de la Couillole, 132,8 km
  • 21 iulie: etapa 21 Monaco - Nisa (contratimp individual), 33,7 km.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo