Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Franței 2024 | Pogacar, favorit să scrie istorie! Pot Vingegaard sau Roglic să-l oprească?

Nicu Savin

Publicat 28/06/2024 la 23:31 GMT+3

Cea de-a 111-a ediție din Turul Franței va începe sâmbătă, la Firenze, iar spectacolul se anunță unul de zile mari pe parcursul celor 21 de etape. Ca de obicei, majoritatea atenției va fi pe lupta pentru clasamentul general, acolo unde Tadej Pogacar începe ca mare favorit, asta și pentru că Jonas Vingegaard, câștigătorul ultimelor două ediții, vine după grave probleme medicale.

Traseul etapei a 4-a din Turul Franței, prima din Hexagon, are în meniu "monstrul" Col du Galibier

Turul Franței este cea mai importantă competiție ciclistă din lume și ediția din acest an este una aparte din mai multe puncte de vedere. Pentru prima dată în istorie se pleacă din Italia, unde se vor disputa primele 3 etape, abia apoi urmând să se intre în Hexagon. O altă particularitate ar fi că ultima rundă nu se va încheia la Paris, ci la Nice, deoarece capitala va fi blocată cu organizarea Jocurilor Olimpice.
În urmă cu 6 luni, toți specialiștii erau de acord că ediția din acest an va fi una dintre cele mai tari din istorie. Jonas Vingegaard avea clar în plan să câștige tricoul galben pentru al 3-lea an la rând, Tadej Pogacar avea ambiția de a opri dominația marelui său rival și chiar și-a propus să facă dubla Giro - Le Tour, iar Primoz Roglic a plecat de la Visma tocmai pentru a putea fi lider autoritar în "Marea Buclă", statul pe care îl are la Bora. În plus, Remco Evenepoel anunța că va debuta și el în competiția supremă din ciclism. Existau toate ingredientele unei bătălii epice pentru tricoul galben, doar că în ciclism lucrurile se pot schimba de la o zi la alta și exact așa s-a întâmplat și în acest an.
Tadej Pogacar este mare favorit la câștigarea tricoului galben în acest an. Nu doar pentru că el este un rutier fenomenal, ci pentru că adversarii săi nu ajung la start în cea mai bună formă. Slovenul a avut un sezon senzațional până acum: a câștigat Turul Italiei cu 10 minute avans față de al doilea clasat, bifând totodată 6 victorii de etapă, s-a mai impus în Liege-Bastogne-Liege, adăugând o nouă "clasică monument" în CV-ul său impresionant, dar a triumfat și în Strade Bianche și în Turul Cataluniei (unde a câștigat tot, pe lângă general trecându-și în cont 4 victorii de etapă, tricoul pe puncte și cel destinat celui mai bun cățărător). Singurul "insucces" al rutierului de la UAE a fost un loc 3 în Milano - San Remo, ceea ce arată capacitatea sa de a obține rezultate mărețe aproape oriunde își propune acest lucru.

Tadej Pogacar, mare favorit să câștige tricoul galben în Turul Franței 2024

Din 1998 încoace, nimeni nu a mai reușit să câștige Giro și Turul Franței în același an. Marco Pantani a fost ultimul protagonist al acestei duble, dar Pogacar are toate argumentele să spere că-i poate călca pe urme. Spre deosebire de anii trecuți, slovenul și-a selectat cu mare atenție cursele, tocmai pentru a fi sigur că ajunge cu suficiente resurse de energie în Turul Franței. "Pogi" va fi prezenta la startul de la Florența cu numai 31 de zile de cursă în acest an, semn că oboseala nu ar trebui să fie un impediment pentru el în Le Tour, mai ales că Giro a fost o plimbare în parc pentru el, acolo neavând niciun rival de calibrul său.
Dacă anul trecut Pogacar a ajuns în Turul Franței cu numeroase semne de întrebare privind starea sa fizică, după ce și-a rupt mâna în Liege-Bastogne-Liege și a ajuns la operație, în acest an el este cel care poate profita de fragilitatea principalului rival din punct de vedere medical.
Jonas Vingegaard a câștigat ultimele două ediții din Turul Franței și spre deosebire de alți rutieri de general avea doar acest obiectiv și în acest an, dar a avut un mare ghinion. Danezul a fost implicat într-o căzătură teribilă în Turul Țării Bascilor și a stat mai bine de o săptămână în spital, având mai multe coaste rupte și un plămân perforat. Ca atare, pregătirea sa pentru "Marea Buclă" a fost serios afectată și până de curând nici nu a știut dacă poate sau nu să concureze.

Turul Franței 2024 | Jonas Vingegaard și Primoz Roglic, singurii care par capabili să-l pună în dificultate pe Pogacar

Pe lângă faptul că Pogacar este într-o formă stelară, în timp ce Vingegaard vine după o perioadă extrem de dificilă, slovenul mai are un mare atu în această luptă: echipa. În ultimii doi ani, specialiștii au fost de acord că Tadej a avut coechipieri de valoare, dar nu la nivelul celor de ajutorul cărora a beneficiat Vingegaard. Acum, situația este diametral opusă. UAE a dus un adevărat "dream team" în Turul Franței, 3 dintre locotenenți lui Pogacar (Juan Ayuso, Joao Almeida și Adam Yates) putând fi oricând candidați la un top 5.
În schimb, Visma Lease a Bike e mult slăbită față de anii precedenți. Pe lângă faptul că l-a pierdut pe Primoz Roglic, formația olandeză mai are și alte probleme. Wout Van Aert va fi la start, dar și el a suferit din punct de vedere medical în acest an. Belgianul a căzut urât în Dwaars door Vlaanderen și a ratat toate obiectivele din prima parte a anului: Turul Flandrei, Paris-Roubaix și Giro. El a revenit de curând în competiții, dar existe multe semne de întrebare dacă va fi capabil să-i ofere lui Vingegaard sprijinul de care are nevoie. Mai mult, cu câteva zile înainte de Turul Franței, Visma l-a pierdut și pe Sepp Kuss. Americanul "a primit cadou" Vuelta de anul trecut și cu siguranță ar fi lăsat pe drum și ultima fărâmă de energie pentru al ajuta pe Vingegaard.
Ca atare, Visma Lease a Bike este o echipă fragilă din toate punctele de vedere, deci avantajul lui Pogacar e evident. Unii specialiști sunt de părere că Bora e echipa care le poate pune cele mai mari probleme celor de la UAE. Venirea lui Primoz Roglic la echipa germană a fost condiționată de statutul de lider absolut în Turul Franței și exact asta se întâmplă.
Adaptarea slovenului la noua formație a fost dificilă, el dezamăgind în Paris-Nice. Apoi a mers în Turul Țării Bascilor, a câștigat contratimpul de deschidere, dar ulterior a fost și el prins în căzătura care l-a băgat pe Vingegaard în spital. Din fericire a scăpat fără nicio fractură și a putut să pregătească adecvat pentru ceea ce a urmat. În Dauphine a arătat excelent până ultima zi. A reușit să câștige generalul, dar cu mari emoții, pentru că în etapa de final a clacat și a pierdut timp prețios în fața unor oameni ca precum Carlos Rodriguez, Matteo Jorgensson și chiar Derek Gee. De aceea, există mari semne de întrebare privind potențialul lui Roglic de a se implica cu adevărat în lupta pentru tricoul galben la care visează de o viață întreagă.
Șanse și mai mici are Remco Evenepoel. Talentatul rutier belgian va debuta în competiția supremă, dar pe lângă faptul că are o echipă subțire, nu pare pregătit să se bată cu marii săi rivali pe cățărările unde se face diferența în marile tururi. Mult prea solid pentru ascensiunile unde se aruncă zarurile în asemenea competiții, Remco speră că într-o zi va putea scrie istorie în Le Tour, dar acum e conștient că șansele sale sunt infime. De altfel, rutierul de la Quick Step a și recunoscut că Pogacar arată înfiorător de bine și a dat de înțeles că el va căuta victorii de etapă și o clasare decentă la general, fără a se gândi neapărat la tricoul galben și poate nici la podium.
La celelalte echipe există rutieri de certă valoare, dar niciun lider nu poate emite pretenții la câștigarea tricoului galben. Pentru Carlos Rodriguez, Simon Yates, Richard Carapaz sau Enric Mas, prezența pe podium ar fi o victorie uriașă. Evident, în această categorie mai intră și rutierii care încep ca locotenenți ai marilor favoriți: Adam Yates, Joao Almeida și Juan Ayuso la UAE, Matteo Jorgensson la Visma Lease a Bike, Vlasov la Bora sau Landa la Soudall Quick Step.
Turul Franței 2024 va începe pe 29 iunie, la Florența, și se va termina pe 21 iulie, la Nice. Toate etapele vor fi transmise integral și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Max.







Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo