Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Vingegaard, mărturisiri din "infern", înainte de Turul Franței 2024: "Am stat 8 zile cu un tub în plămân"

Cristian Mihala

Publicat 28/06/2024 la 11:44 GMT+3

Ciclistul danez Jonas Vingegaard, dublu campion al Turului Franţei (2022, 2023) şi refăcut după o gravă accidentare suferită în Turul Ţării Bascilor, în aprilie, a declarat că prezenţa lui în Marea Buclă este deja o victorie în sine şi că restul nu va fi decât un bonus.

Jonas Vingegaard fendant la foule sur le dernier Tour du Pays basque

Credit imagine: Getty Images

''Vin cu ambiţia de a face cel mai bun rezultat posibil la general. Să fiu aici este o victorie în sine, restul va fi un bonus'', a declarat liderul echipei Visma-Lease a bike, care a suferit fracturi la coaste şi claviculă şi un pneumotorax într-o căzătură violentă din Turul Ţării Bascilor.
Danezul a explicat cât de greu i-a fost să revină după accidentare și a povestit cât de rău s-a simțit în urma căzăturii de acum mai bine de două luni și jumătate. De atunci, Jonas nu a mai participat la vreo cursă oficială, mărginindu-se să facă un cantonament temeinic, la altitudine.
"M-a durut foarte, foarte rău: nu doar coastele, ci simțeam o durere cumplită în interiorul corpului. Am realizat rapid că e cel mai probabil vorba de plămân, pentru că tușeam sânge. Am stat cu un tub de dren în plămân timp de opt zile și, pe lângă asta, mi-am rupt mai multe oase", și-a mai amintit Jonas Vingegaard.
În ce priveşte şansa lui de a câştiga Le Tour pentru a treia oară consecutiv, danezul a avut un răspuns ponderat: ''Sincer, nu ştiu nimic. Am muncit mult şi nu sunt în formă slabă. Vreau să cred, dar trebuie să vedem. Într-o zi credeam că voi merge şi voi concura, a doua zi credeam contrariul. Dar am ales să mă bat şi nu să-mi plâng soarta''.
Danezul nu va putea conta pe serviciile locotenentului său Sepp Kuss, câştigătorul Turului Spaniei din 2023, nerefăcut suficient după Covid, dar se va baza pe un alt american, Matteo Jorgenson, care a spus că rolul său principal este să-l ajute pe Jonas să câştige Turul Franţei.
Un alt om cheie de la Visma, belgianul Wout van Aert, s-a refăcut tot după o căzătură şi va lua startul sâmbătă la Florenţa: ''Sunt mulţumit să fiu acolo, dar abordez Turul cu cea mai slabă condiţie fizică de când sunt profesionist. Vom vedea ce se va întâmpla şi sper să fiu util echipei mele''.

Tadej Pogacar a avut Covid, înainte de Turul Franței 2024

Tadej Pogacar, marele favorit al Turului Franţei, a dezvăluit joi că a fost infectat cu Covid-19 în urmă cu zece zile, asigurând însă este "complet refăcut" în vederea participării la cursa care va debuta sâmbătă la Florenţa (Italia), unde virusul este din nou în capul tuturor.
"M-am îmbolnăvit în urmă cu zece zile. Am avut Covid, a fost un mic semn de întrebare, dar mi-am revenit bine şi sunt complet recuperat", a declarat slovenul la Palazzo Vecchio, o bijuterie a Renaşterii unde principalii lideri ai cursei s-au întâlnit cu presa.
"Nu a fost chiar atât de rău. A fost doar o răceală care a trecut destul de repede. Covid nu mai este la fel de virulent ca înainte, mai ales dacă ai avut deja virusul anterior", a adăugat el.
Câştigător al Turului Franţei în 2020 şi 2021, Pogacar s-a îmbolnăvit în timpul unui cantonament la Isola 2000. El s-a oprit complet timp de o zi, înainte de urca din nou pe bicicletă, mai întâi în interior, iar apoi în aer liber.
O altă veste proastă care i-a perturbat pregătirea, altfel "perfectă", a fost moartea bunicului său. Pogacar a mers la înmormântare în Slovenia, precizând că acest lucru a fost ''important" pentru el.
Clasat pe locul secund în ultimele două ediţii din Marea Buclă, după danezul Jonas Vingegaard, slovenul speră să devină primul ciclist după italianul Marco Pantani, în 1998, care reuşeşte dubla Giro d'Italia - Tour de France în acelaşi an.
Cea de-a 111-a ediţie a Turului ciclist al Franţei (29 iunie - 21 iulie) va începe sâmbătă la Florenţa şi străbate patru ţări - Italia, San Marino, Monaco şi Franţa - pe parcursul a 21 de etape, pe o distanţă totală de 3.498 de kilometri, până la sosirea de la Nisa. Le Tour 2024 are acoperire totală pe Eurosport și Max.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo