Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Marca a analizat duelul Real - Barcelona! Cum l-a surclasat Xavi pe Ancelotti la nivel tactic

Nicu Savin

Publicat 03/03/2023 la 10:38 GMT+2

Specialiștii de la Marca au făcut o analiză profundă a duelului dintre Real Madrid și Barcelona și au tras o concluzie clară: Xavi a reușit să-i dea o lecție lui Ancelotti cu puținele arme pe care le-a avut la dispoziție, chiar dacă din punct de vedere estetic echipa catalană a rămas datoare.

Carlo Ancelotti y Xavi Hernández

Credit imagine: Getty Images

Barcelona s-a impus cu 1-0 pe terenul lui Real Madrid, în prima manșă a semifinalelor Cupei Spaniei. Rezultatul de pe Bernabeu se datorează în special unui joc defensiv aproape de perfecțiune practicat de catalani. Disputa a fost una total diferită față de ce s-a întâmplat în ultima perioadă în El Clasico, iar cifrele vorbesc de la sine. Pentru prima dată după 10 ani, Realul a avut o posesie mult superioară, dar în același timp madrilenii au bifat o contraperformanță rară, nereușind să trimită niciun șut pe spațiul porții.
Specialiștii prestigioasei publicații Marca au disecat desfășurarea jocului de aseară și concluzia este că Xavi a aplicat o tactică genială. Antrenorul catalanilor a recunoscut că jocul prestat de echipa sa nu l-a mulțumit, dar privind în ansamblu se poate observa că Barcelona nici nu și-a propus mai mult.
Fără Pedri, care aducea un mare plus la capitolul posesie, dar și fără Lewandowski, care ținea de minge în jumătatea adversă, Barcelona a făcut un meci eminamente defensiv, iar tactica a funcționat de minune. Față de alte meciuri între cele două mari rivale, Realul a controlat autoritar disputa, dar fără niciun fel de eficiență. Linia mediană formată din Kroos, Modric și Camavinga și-a făcut în mare datoria, câștigând detașat lupta de la centrul terenului, dar atacanții Realului au fost invizibili.

Xavi i-a predat o lecție tactică lui Ancelotti, în Real Madrid - Barcelona 0-1

Xavi a vorbit la superlativ despre Vinicius înaintea partidei și prin așezarea echipei sale a demonstrat că s-a temut cu adevărat de starul brazilian. Araujo a jucat fundaș dreapta și l-a hărțuit mereu pe atacantul lateral al Realului, dar uruguayanul nu l-a anihilat de unul singur. La mai multe faze s-a observat cum De Jong se poziționa cu precădere spre flancul drept, pentru a fi gata să dubleze. În plus, Xavi l-a sacrificat și pe Raphina, care a jucat mai defensiv ca niciodată, ajutându-l în dese rânduri pe Araujo. Totul a funcționat perfect, iar Vinicius a fost transformat într-un jucător mediocru. Brazilianul a fost frustrat pe toată durata partidei și nu a fost departe de a fi eliminat. A scăpat doar cu galben când l-a trântit pe De Jong cu un procedeu desprins din artele marțiale, dar per total meciul de aseară este unul de uitat pentru fotbalistul care strălucea pe Anfield în urmă cu o săptămână.
Real Madrid a arătat în multe rânduri în ultimii ani că poate câștiga meciuri chiar dacă nu toți jucătorii sunt la un nivel ridicat. Astfel, se așteptau lucruri mărețe de la Benzema, în condițiile în care Vincius nu a mișcat în front. Dar francezul a fost și el anihilat perfect de strategia lui Xavi. Apărarea catalanilor a stat mai aproape ca niciodată de Ter Stegen, iar Benzema s-a zbătut ca un pește pe uscat în agomerația din preajma careului advers. Între liniile Barcelonei aproape că nu a fost niciodată spațiu, iar mijlocașii madrileni au fost mereu obligați să paseze în lateral, fără să poată verticaliza. Busquets și De Jong s-au achitat excelent de sarcini și au creat superioritate în fața propriului careu, iar în flancuri Gavi și Raphinha au coborât mai mult decât le este caracteristic și au anihilat din fașă orice atac al Realului.
Privind partida, exista impresia că se poate juca încă 90 de minute și Realul nu ar fi reușit să marcheze. O execuție de geniu sau o fază fixă păreau singurele variante pentru madrileni de a scoate măcar un egal, dar nu s-a întâmplat, iar Barcelona a obținut o victorie mare, cu resursele puține pe care le-a avut, dar cu o disciplină oarecum nespecifică. Jocul de posesie prelungită al catalanilor a devenit istorie, iar apărarea a fost dusă la rang de artă. Xavi a arătat că este un antrenor mult mai pragmatic decât s-ar fi crezut după fotbalul pe care l-a practicat ca jucător.
Probabil că antrenorul catalanilor a învățat din înfrângerile cu Bayern și Inter din Champions League, când Barcelona a mizat totul pe cartea atacului, dar "s-a fript". Cert este că Barcelona a demonstrat că știe să joace și altfel de fotbal. Până la urmă rezultatul contează și e mai bine să câștigi urât decât să pierzi frumos, mai ales în fața eternei rivale și într-un moment când un eșec ar fi reprezentat startul unei crize în adevăratul sens al cuvântului.
Ancelotti va avea ocazia să-și ia revanșa în fața lui Xavi în foarte scurt timp. Returul din semifinalele Cupei Spaniei de pe Camp Nou este programat pe 5 aprilie, dar până atunci, cele două mari rivale se vor întâlni și în returul din La Liga, tot în Catalunya, pe 19 martie.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo