Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Real Madrid - Barcelona 0-1 | Catalanii au prima șansă la finala Cupei Spaniei, după un meci perfect

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/03/2023 la 00:11 GMT+2

Real Madrid a fost învinsă de Barcelona, scor 0-1, în prima manșă a semifinalelor Cupei Spaniei. Meciul de pe Bernabeu a fost decis de un autogol al lui Militao.

Copa del Rey: Real Madrid-Barcelona

Credit imagine: Getty Images

Real Madrid și Barcelona au început manșa tur a semifinalelor Cupei Spaniei având stări de spirit diferite. Madrilenii debordau de încredere după o săptămână infernală, în care au câștigat cu 5-2 la Liverpool și au remizat, 1-1, în derby-ul cu Atletico, în timp ce Barcelona venea după eliminarea din Europa League în fața lui United și eșecul surprinzător contra Almeriei.
În plus, catalanii au avut și serioase probleme de lot, Xavi neavându-i la dispoziție pe Lewandowski, Dembele, Pedri și Christensen. Ca atare, Barcelona a mers pe Bernabeu conștientă că nu are prea mari resurse și s-a preocupat în primul rând să se apere cât mai bine. Tactica a funcționat de minune, Realul controlând prima parte a meciului, dar fără a-și crea situații clare de a marca.
Pe fondul dominării gazdelor, Barcelona a dat lovitura în minutul 26, când Militao și-a trimis în proprie poartă, după o fază la care Thibaut Courtois a respins din poziție de unu la unu cu Franck Kessie. Până la pauză, Realul a forțat egalarea, dar un șut mult peste al lui Carvajal după o pasă genială a lui Kroos a fost singura oportunitate reală de a face 1-1.
În partea secundă, scenariul a fost identic. Echipa lui Ancelotti a atacat cu toate liniile, dar ocaziile mari la poarta lui Ter Stegen au lipsit. Barcelona a absorbit fără prea mari emoții presiunea la care a fost supusă și chiar putea să mai înscrie. Cea mai mare șansă a venit în minutul 72, când catalanii au făcut totul perfect până când mingea trimisă de Kessie a fost oprită din drumul spre poartă de către Ansu Fati. Târnărul atacant nu s-a putut feri de balon, care ar fi ajuns cu siguranță în plasă, Courtois fiind bătut.
S-a terminat 0-1, iar totul se va juca la returul de pe Camp Nou, care este programat pe 5 aprilie. Până atunci, cele două mari rivale se vor întâlni și în returul din La Liga, tot în Catalunya, pe 19 martie.
Real Madrid - Barcelona LIVE TEXT
  • min.72: Ocazie uriașă pentru Barcelona. Catalanii au realizat un un contraatac devastator, dar șutul lui Kessie a fost oprită din drumul spre poartă de Ansu Fati. Atacantul Barcelonei nu s-a putut feri de balon, care cu siguranță ar fi ajuns în plasă, Courtois fiind bătut.
  • min.58: Presiunea Realului se întețește. Vinicius a trimis o centrare înșelătoare spre Benzema, dar Ter Stegen a fost la post și a îndepărtat pericolul.
  • min.50: Real Madrid a ieșit foarte motivată de la cabine și s-a instalat în jumătatea adversă. Vinicius a avut o ocazie de egalare în primele minute ale părții secunde, dar șutul său a fost respins în corner de un fundaș al Barcelonei.
  • A început repriza a 2-a pe Bernabeu.
  • Pauză pe Bernabeu! Barcelona intră la vestiare cu un avantaj minin, obținut contrar cursului jocului. Real Madrid a fost mai insistentă în atac, dar catalanii au profitat de singura sincopă în defensiva adversă și sunt într-o postură excelentă.
  • min.40: Real Madrid domină autoritar în încercarea de a restabili egalitatea, dar Barcelona s-a apărat excelent până acum. Carvajal a avut cea mai mare șansă de a face 1-1, dar voleu său dintr-o poziție favorabilă a trecut mult peste poartă.
  • min.27: Gooool Barcelona! Catalanii au deschis scorul după autogolul lui Militao. Kessie a scăpat singur cu Thibaut Courtois, nelgianul a respins în prima fază șutul mijlocașului advers, dar Militao a avut o intervenție nefericită și a trimis în proprie poartă.
  • min.25: Primul moment tensionat al partidei. Vinicius Jr. a avut un duel tare cu De Jong și l-a trântit pe olandez la pământ cu un procedeu desprins din artele marțiale. Brazilianul a primit galben și a rîbufnit la adresa centralului, considerând că nu se impunea o asemenea decizie.
  • min.12: Karim Benzema a înscris spectaculos, dar reușita a fost anulată pentru off-side. Reluările au confirmat că francezul era clar în afara jocului.
  • min.5: Real Madrid a avut mai mult inițiativa în primele 5 minute, dar gazdele nu au reușit să apară periculos în preajma careului advers cu excepția unei faze la care Modric a fost surprins în off-side.
  • min.1: a început partida de pe Santiago Bernabeu!
UPDATE | Fanii încep să ajungă la Stadionul Santiago Bernabeu pentru marele meci, iar facțiunea mai dură a suporterilor madrileni nu ratează ocazia de a-și ironiza rivalii pentru "Cazul Negreira". Un grup de ultrași a afișat un banner imens pe care scrie "Corupție în Federație!". De asemenea, susținătorii Realului au arunca cu bancnote care seamănă cu cele de 500 de €, pe care este imprimat chipul lui Joan Laporta.
UPDATE | Au rămas mai puțin de două ore până la startul celui de-al 3-lea El Clasico al sezonului. Real Madrid și Barcelona se întâlnesc în această seară în manșa tur a semifinalelor Cupei Spaniei, iar cei doi antrenori trimit în teren cele mai bune echipe posibile.
Carlo Ancelotti are o singură problemă serioasă, la nivelul flancului stâng al defensivei, Mendy și Alaba fiind accidentați. Ca atare, Nacho va juca fundaș stânga. Rodrygo nu este refăcut complet și este doar rezervă, astfel că Valverde va juca extremă. Iată echipa de start a Realului:
La Barcelona există ceva mai multe probleme de lot, astfel că Xavi trebuie să improvizeze. Se știa de câteva zile că vor lipsi Pedri, Lewandowski și Dembele, dar pe lista indisponibilor a apărut și Christensen, care este doar rezervă. Busquets este titlar și devine astfel jucătorul cu cele mai multe prezențe în El Clasico (46). Iată primul 11 al Barcelonei:
Articol inițial scris de Tibi Munteanu
Soarta a făcut ca semifinalele Copa del Rey să ne aducă două noi episoade din celebrul "El Clasico", confruntarea titanilor din Spania, Real Madrid și FC Barcelona. Cele două rivale se vor duela în această seară, de la ora 22, pentru un loc în ultimul act competițional, cu toate că soarta calificării nu se va stabili astăzi, ci cel mai probabil în returul programat pe 5 aprilie.
Cupa Spaniei este șansa cea mai mare ca Real Madrid să încheie sezonul actual cu cel puțin un trofeu, pentru că în UEFA Champions League drumul e ceva mai lung și mai dificil, iar în campionat distanța de 7 puncte față de liderul Barcelona pare una greu de recuperat, în special datorită faptului că formația catalană are cea mai solidă defensivă din La Liga.

Atuurile lui Real Madrid în fața Barcelonei

Real Madrid are statutul de favorită în această primă manșă, din mai multe puncte de vedere, principalul fiind că va avea parte de aportul propriilor fani, având în vedere că partida se va disputa pe Santiago Bernabeu, teren pe care elevii lui Xavi Hernandez n-au mai câștigat de acum un an, de pe 20 martie 2022, când au arătat fabulos și au învins cu 4-0. Ultima partidă între cele două pe Bernabeu a fost pe 16 octombrie, în etapa a 9-a din La Liga, când gazdele s-au impus cu 3-1.
Inclusiv bookmakerii o văd favorită pe echipa antrenată de Carlo Ancelotti, pentru că vine după 4 victorii și o remiză în ultimele 5 partide, având o formă aproape perfectă, spre deosebire de Barcelona, care a înregistrat în ultimele 5 meciuri 2 succese, o remiză și două îfrângeri. Culmea, cele două eșecuri sunt chiar în ultimele partide jucate, astfel că moralul catalanilor este cu siguranță unul slab.
În cadrul competiției, madrilenii au trecut de Cacereno cu 1-0, apoi tot la limită cu 3-2 de Villarreal, după ce "submarinul galben" a avut avantaj dublu la pauză, iar din faza sferturilor i-a eliminat pe rivalii din capitala Spaniei, Atletico, după ce au câștigat cu 3-1, când, de asemenea, au fost conduși. De cealaltă parte, Barcelona a avut parte de un parcurs ceva mai facil, pentru că a eliminat CF Intercity într-un adevărat thriller cu 7 goluri (4-3), Ceuta (5-0) și Real Sociedad cu 1-0.
Un alt argument pentru care Real e echipa care are, pe hârtie, prima șansă în duelul de diseară este că Xavi nu se va putea baza pe 3 dintre cei mai buni fotbaliști ai săi, Ousmane Dembele, Robert Lewandowski și Pedri, toți 3 suferind accidentări în ultima perioadă. Nici Ancelotti nu are tot lotul la dispoziție, ci îi lipsesc Ferland Mendy și David Alaba, însă chiar și așa soluțiile pe care le are pot acoperi fără probleme lipsurile, în timp ce pentru staff-ul catalanilor e o adevărată provocare să îi găsească un înlocuitor pe măsură vârfului polonez, în condițiile în care în locul lui Dembele poate evolua Rafinha și în locul lui Pedri va fi avansat Frenkie de Jong cel mai probabil.
Din totalul celor 251 de confruntări inițiale, 101 de meciuri și le-a adjudecat Real Madrid, catalanii au 98 de victorii și s-au înregistrat 52 de remize, astfel că istoricul este ușor în avantajul "los blancos", care vor încerca să profite de absențele din tabăra adversă și să obțină un avantaj suficient care să le asigure calificarea în finală în mare măsură încă din primul tur.
Citește și:

Sergio Busquets, față în față cu istoria

Partida de diseară va avea o însemnătate cu adevărat aparte pentru Sergio Busquets, pentru că mijlocașul Barcelonei este anunțat titular și ar putea astfel să bifeze al 46-lea "El Clasico" din carieră, un record absolut, având în vedere că acum este la egalitate la numărul de astfel de meciuri cu fostul său coleg Lionel Messi, dar și fostul rival Sergio Ramos, ambii legitimați în prezent la Paris Saint-Germain.
Cotat la 5 milioane de euro conform site-ului de specialitate Transfermarkt, Sergio Busquets mai are contract până în vară cu FC Barcelona, însă chiar dacă nu va lua decizia de a prelungi, tot va mai avea încă două ocazii în afară de cea din seara asta pentru a da piept cu rivala din Spania, pentru că formația lui Xavi mai are de jucat și manșa secundă, dar și un duel direct din campionat, programat tot luna aceasta, pe 19, în cadrul rundei cu numărul 26 din La Liga.
Așadar, dintre cele 251 de "El Clasico", Busquets a jucat în 45 dintre ele și va deveni cel mai experimentat jucător al acestei rivalități istorice, însă rămâne de văzut dacă borna impresionantă pe care a atins-o va putea fi sărbătorită și cu un rezultat pozitiv pe Santiago Bernabeu.
De asemenea, dacă Barcelona se va impune, mijlocașul de 34 de ani va deveni fotbalistul care a înregistrat cele mai multe victorii în "El Clasico", 22 la număr, fiind momentan la egalitate cu Paco Gento, extremă care a jucat în cariera sa doar la Real Madrid, între 1953 și 1971.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo