Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Blestemul campioanelor EURO continuă în Germania! Italia e OUT în optimi după șocul cu Elveția

Dani Morar

Actualizat 29/06/2024 la 20:55 GMT+3

Italia este OUT de la EURO 2024, după ce a fost învinsă de Elveția, scor 2-0. Campioana en-titre părăsește astfel competiția după doar 4 meciuri, încasând mai multe goluri decât în tot turneul final care s-a desfășurat acum 3 ani.

Ruben Vargas of Switzerland celebrates his goal during the UEFA EURO 2024 round of 16 match between Switzerland and Italy at Olympiastadion on June 29, 2024 in Berlin, Germany.

Credit imagine: Getty Images

Italia, campioana europeană en titre, a fost eliminată de la EURO 2024 în faza optimilor de Elveția, formație care s-a impus cu 2-0 după golurile marcate de Remo Freuler și Ruben Vargas. După ce nu a obținut decât 4 puncte în faza grupelor, dar a prins locul 2, Italia pleacă acasă cu doar 3 goluri marcate.
Startul de meci i-a parținut Elveției, însă prima mare ocazie a apărut abia după jumătatea primei reprize. Embolo a fost lansat excelent și a rămas singur cu Donnarumma, dar fiind ușor în unghi. Atacantul a încercat să finalizeze cu un șut la colțul lung, dar portarul Italiei a respins în lateral.
Replica a venit la doar un minut. Chiesa a luat o acțiune pe cont propriu, a intrat în careu și a șutat la colțul lung, dar mingea a fost respinsă în corner de unul dintre fundașii adverși.
Jocul bun al elvețienilor a continuat, iar Remo Freuler a dat lovitura în minutul 37. Totul a plecat de la o luptă pentru minge a lui Embolo în treimea adversă, iar mijlocașul Bolognei a marcat după ce a avut timp să preia în careu și să șuteze din apropierea careului mic.
Golul lui Freuler a venit după o serie de 31 de pase consecutive ale elvețienilor, record de când Opta înregistrează datele acestei competiții (1980 încoace).
S-a intrat la pauză cu 1-0, iar italienii ieșeau deciși să lupte în partea secundă. Doar că nu a fost deloc așa, iar Elveția a lovit din nou, la doar 26 de secunde după pauză. Ruben Vargas a înscris cu o execuție senzațională, care concurează la reușita turneului, trimițând la colțul lung, direct în vinclu.
Golul lui Vargas a fost al 5-lea încasat de Italia la acest turneu final, cu unul mai mult decât în toată campania de la EURO 2020, când a cucerit titlul.
Replica Italiei nu a întârziat să apară, iar după doar 5 minute, echipa lui Spalletti a avut o bară. Mattia Zaccagni a executat o lovitură de la colț, iar Schar a fost aproape de a-și trimit mingea în propria poartă, dar a avut noroc, iar balonul a lovit doar stâlpul porții.
Italia a mai avut o bară în minutul 74, când Scamacca a reluat prost, după o deviere cu capul a lui Zaccagni. Italienii nu au mai avut replică până la final și sunt eliminați din competiție în faza optimilor, la fel cum au pățit campioanele europene și la ultimele două ediții. Elveția își va afla adversara din sferturi după duelul Anglia – Slovacia.
Parcursul ultimelor campioane de la EURO la ediția imediat următoare:
  • 1984 - Germania de vest eliminată în grupe
  • 1988 - Franța nici n-a fost la turneul final
  • 1992 - Olanda eliminată în semifinale
  • 1996 - Danemarca eliminată în grupe
  • 2000 - Germania eliminată în grupe
  • 2004 - Franța eliminata în sferturi
  • 2008 - Grecia eliminată în grupe
  • 2016 - Spania eliminată în optimi
  • 2020 - Portugalia eliminată în optimi

Elveția – Italia: Echipele de start

  • Elveția (4-3-3): Sommer - Rodriguez, Akanji, Schar - Reider, Xhaka, Freuler, Aebischer, - Ndoye, Embolo, Vargas
    Rezerve: Amdouni, Duah, Elvedi, Jashari, Kobel (P), Mvogo (P), Okafor, Shaqiri, Sierro, Steffen, Stergiou, Zakaria, Zesiger, Zuber
    Absenți: Widmer (suspendat)
    Selecționer: Murat Yakin
  • Italia (4-3-3): Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian - Cristante, Faglioli, Barella - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy
    Rezerve: Bellanova, Buongiorno, Cambiaso, Dimarco, Folorunsho, Frattesi, Gatti, Jorginho, Meret (P), Pellegrini, Raspadori, Retegui, Vicario (P), Zaccagni
    Absenți: Calafiori (suspendat)
    Selecționer: Luciano Spalletti

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo