Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce trebuie să facă România pentru a evita Franța în optimile EURO! "Misiunea" e foarte dificilă

Nicu Savin

Actualizat 25/06/2024 la 21:43 GMT+3

Ultimele meciuri ale grupei D de la EURO au avut rezultate surprinzătoare. Franța a scos doar un egal cu Polonia (1-1), iar Austria a învins Olanda (3-2). Ca atare, naționala lui Rangnick a câștigat grupa, urmată de Franța și Olanda. Asta înseamnă că România va întâlni Franța în optimi dacă va termina pe locul 2, iar variantele de a evita acel duel sunt puține.

Corespondență de la Frankfurt, înainte de România - Slovacia, la EURO 2024

Cu puțin timp în urmă s-au terminat ultimele două meciuri ale grupei D a Campionatului European, iar rezultatele au fost total surprinzătoare. După ce a câșigat chinuit cu Austria și a remizat alb cu Olanda, Franța a dezamăgit încă o dată și a luat numai un punct din duelul cu Polonia. Mbappe a deschis scorul din penalty în minutul 56, dar Lewandowski a stabilit scorul final, tot de la punctul cu var, în minutul 79.
În celălalt meci al grupei surpriza a fost și mai mare. Austria a câștigat cu 3-2 în fața Olandei și a terminat pe prima poziție în grupă, cu 6 puncte, un deznodământ la care puțină lume se aștepta, după prima etapă. Naționala lui Rangnick a fost urmată de Franța, cu 5 puncte, și de Olanda, cu 4 puncte. "Portocala Mecanică" e și ea sigură de prezența în optimi, pentru că a depășit deja formațiile care au terminat pe locurile 3 în grupele A și B, Ungaria și Croația.
Ierarhia finală din grupa D ne-a interesat în mod direct, deoarece ocupanta locului 2 va juca în optimi în fața locului 2 din grupa României. Ca atare, dacă tricolorii se vor califica de pe poziția secundă, vor întâlni Franța pentru un loc în sferturi, la Leipzig, pe data de 2 iulie.

România trebuie să câștige grupa E sau să se califice de pe locul 3 pentru a evita Franța în optimile EURO

Probabil că toate echipele din grupa României ar dori să evite un duel cu Franța în optimi, dar niciuna nu poate controla acest lucru, pentru că lupta e una deosebit de deschisă, toate formațiile având câte 3 puncte după primele două etape. Bineînțeles, primul obiectiv al României trebuie să fie calificarea, pentru că nu e deocamdată asigurată (tricolorii vor fi eliminați dacă pierd cu Slovacia, iar Belgia nu bate Ucraina), dar scoțând din context acest scenariu dezastruos se pot face câteva calcule.
Pentru a nu da peste Franța în prima rundă eliminatorie, România trebuie să câștige grupa sau să se califice de pe locul 3 (în proporție mare, locul 3 din grupa României va merge în optimi, chiar și cu 3 puncte). Problema e că tricolorii nu depind de ei în acest context. Iată mai jos toate calculele prin care naționala lui Edi Iordănescu va evita locul 2 în grupă și implicit un meci cu Franța în optimile EURO.
România termină pe locul 1 în grupa E dacă:
  • câștigă cu Slovacia și Belgia nu câștigă cu Ucraina
  • remizează cu Slovacia, iar Belgia remizează cu Ucraina (aici ar mai fi o condiție, aceea ca în meciul Belgiei să nu se marcheze mai multe goluri decât în meciul României)
România termină pe locul 3 în grupă dacă:
  • pierde cu Slovacia și Belgia câștigă cu Ucraina
Scenariul în care România ar termina pe prima poziție în grupă ar fi unul ideal pentru tricolori, deoarece le-ar deschide drumul către o mare performanță. În acest caz, România ar întâlni în optimi Ungaria sau locul 3 din grupa C (Anglia, Danemarca, Slovenia și Serbia; de menționat că pentru a termina pe 3, Anglia trebuie în primul rând să piardă cu Slovenia). Mai mult, dacă va ajunge în sferturi, România ar juca împotriva învingătoarei din optimea care va aduce față în față Austria și ocupanta locului 2 din grupa F (Turcia sau Cehia; Georgia are și ea șanse, dar numai teoretice).
Așadar, opțiunile pentru evitarea Franței în optimi sunt destul de puține. Evident, un meci cu vicecampioana mondială la un turneu final ar trebui să fie un motiv de sărbătoare pentru România, doar că șansele de a trece mai departe ar fi reduse. Totuși, probabil că majoritatea tricolorilor ar semna de acum pentru un meci cu Mbappe & Co în runda următoare. Dacă vor pierde cu Franța nimeni nu-i va putea acuza de nimic, iar dacă vor merge mai departe am vorbi despre unul dintre cele mai mari succese din istoria fotbalului românesc.







Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo