Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Corespondență din Germania | Respect, Luka Modric. Te rugăm să nu te retragi!

Ion Alexandru

Actualizat 25/06/2024 la 09:41 GMT+3

Luka Modric este jucătorul emblematic al acestei generații de excepție a Croației. La ultimul Euro din carieră, Modric a fost din nou motorul echipei croate, dar nu a fost destul pentru nouă vară superbă pentru fanii din Split, Zagreb sau Dubrovnik.

Luka Modric lässt seine Zukunft im Nationaltrikot offen

Credit imagine: SID

Campioana en-titre a ajuns în optimile de finală la Campionatele Europene în cel mai pur stil italian. Echipa lui Spaletti a tremurat până la final și apoi a pus sigiliul pe calificare cu un gol de vis.
Caracatița Gigio Donnarumma l-a hipnotizat pe Luka Modric la lovitura de pedeapsă, dar croatul pur și simplu nu merita ca ultima sa apariție la un turneu final european să se încheie atât de liniștit. Și astfel, la doar 31 de secunde după ce a ratat un penalty, maestrul de aproape 39 de ani a marcat pentru a face 1-0. Un gol care a alimentat speranțele croaților.
Chiar dacă echipa este 99.99% eliminată după golul de vis al lui Mattia Zaccagni din minutul 98, Modric părăsește scena cu capul sus.
Este adevărat, Modric nu este Benjamin Button al fotbalului mondial. După ce a părut multă vreme că va deveni din ce în ce mai tânăr, de curând a îmbătrânit foarte repede. Adevărul este și că Modric a dat 64 de pase în ultima treime a terenului în remiza 2-2 împotriva Albaniei. Cele mai multe date de un jucător într-un Campionat European după Mesut Ozil (74 la Campionatul European 2012 împotriva Greciei).
Când a fost înlocuit împotriva Italiei în minutul 81, în aplauzele fanilor croați prezenți la Leipzig, au terminat meciul cu doar 23 de pase în ultima treime a terenului. El a avut, de asemenea, cele mai multe pase în careul italian (8) și șuturi (3) pentru echipa sa.
Modric, sfântul pilon al fotbalului croat care aproape sigur va rămâne încă un an la Real Madrid, a fost din nou jucătorul decisiv al Croației. Din păcate pentru echipa sa, Modric nu a putut duce 98 de minute și era pe bancă la golul încasat dramatic la ultima fază. În ciuda egalului cu iz de înfrângere, superstarul Croației a fost numit pe bună dreptate jucătorul jocului.
Au fost multe critici legitime după prestațiile slabe ale lui Modric dar și a restului prietenilor săi de mijlocul terenului din primele 2 meciuri de la Euro 2024, cu Spania și Albania: prea lent, prea puțin orientat spre poarta adversă, fără vlagă, fără inspirație și, în general cu un stil învechit.
Cu Italia, însă, croații au jucat mult mai direct, alert și au fost la câteva secunde de o calificare în optimi.

La Mondial, excepționali. La Euro, ghinioniști


Această generație superbă a Croației s-a descurcat infinit mai bine la Mondial decât la Euro.
Noi, de la o înfrângere cu Croația în 98, nu mai jucăm la un turneu final de Mondial. În schimb, ei au fost între timp de două ori în semifinale și o dată la 90 de minute de titlul mondial.
Motorul acestor performanțe fabuloase pentru o țară cu o populație cât Bucureștiul a fost Luka Modric. Croatul de doar 1.72 m simbolizează spiritul de luptă combinat cu abilități tehnice deosebite. Modric a condus magistral timp de 18 ani această echipă națională. La Mondial, Croația a șocat Planeta Fotbal cu o calificare în finala din 2018 și un parcurs superb până în semifinalele din Qatar în 2022.
La Euro, în schimb, croații lui Modric nu au fost la fel de eficienți. În 2012, tot dintr-o grupă cu Italia și Spania au fost trimiși acasă de un gol al lui Jesus Navas în minutul 88 al ultimului joc. În 2016, au câștigat grupa cu Spania, Turcia și Cehia, dar au pierdut în optimi după un gol al portughezului Quaresma în minutul 117. Euro 2020 a avut o desfășurare asemănătoare pentru croați. Locul 2 într-o grupă cu Anglia, Cehia și Scoția le-a adus calificarea în optimi. Acolo, insă, după un 3-3 foarte spectaculos în 90 de minute cu Spania, prelungirile au fost slabe. Morata și Oyarzabal au adus calificarea ibericilor. Aici, Germania, croații au capotat în minutul 98 în fața unei Squadra Azzurra trezită pe final de golul lui Zaccagni.
La toate aceste partide, Modric a fost pe teren, între protagoniști.
La finalul disputei cu Italia de la Leipzig, un jurnalist l-a rugat pe Modric să nu se retragă niciodată. În septembrie, maestrul croat face 39 de ani, dar a spus că va juca atât simte că poate să o facă. Dragostea sa pentru fotbal îl menține pe teren după 6 trofee Champions League (un singur fotbalist are la fel de multe, Dani Carvajal), 4 titluri în Spania, 3 în Croația și mai ales, finala mondială din 2018 încununată cu Balonul de Aur.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo