Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dilema lui Edi Iordănescu înainte de România – Belgia, de la EURO! O singură schimbare în primul 11?

Dani Morar

Actualizat 20/06/2024 la 10:12 GMT+3

România și Belgia se vor duela sâmbătă, de la ora 22:00, într-un meci din etapa a doua a grupelor. Edi Iordănescu va merge, cel mai probabil, pe aceeași formulă de start ca și la victoria cu Ucraina, fiind în dubii dacă va face sau nu o schimbare în atac.

Edi Iordănescu, EURO 2024

Credit imagine: Getty Images

România a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru meciul cu Belgia, din etapa secundă a grupelor Campionatului European din Germania. Tricolorii au sărbătorit victoria cu Ucraina inclusiv marți, însă de miercuri s-au întors la treabă pentru a obține calificarea în optimi.
Edi Iordănescu va merge, în mare parte dacă nu chiar în totalitate, pe aceeași formulă de start ca și în partida cu Ucraina. Selecționerul nici nu are foarte multe motive să facă anumite modificări în contextul în care jocul tricolorilor a funcționat atât de bine.
Singura dilemă a antrenorului este legată de postul de aripă stânga. Dacă pe partea dreaptă, Dennis Man a avut o evoluție extraordinară și a primit nota 8,9, fiind inclus de Marca în echipa etapei, pe celălalt flanc, Florinel Coman nu s-a descurcat atât de bine.
În jur de 60% din atacurile României s-au desfășurat pe partea lui Dennis Man și Andrei Rațiu, în timp ce pe cealaltă parte a terenului a existat un procentaj de doar 20-30% al atacurilor.
Coman nu a intrat extraordinar în joc și, deși a fost în nota echipei, nu a creat vreo acțiune periculoasă. La meciul cu Belgia, este foarte posibil ca locul său să fie luat de Valentin Mihăilă, fotbalistul cu cea mai mare viteză din lotul nostru, calitate necesară pentru un joc pe contraatac, cum probabil se va întâmpla sâmbătă.

Belgia pregătește schimbări pentru meciul cu România

Presa din Belgia anunță mai multe schimbări în echipa lui Domenico Tedesco pentru partida cu România. "Dracii roșii" sunt "răniți", după înfrângerea puțin scontată contra Slovaciei, și nu concep să nu câștige partida de sâmbătă.
Mai mulți jucători ai lui Tedesco au fost mult sub așteptări împotriva Slovaciei (0-1), astfel că jurnaliștii de la Bruxelles se așteaptă la mai multe schimbări în formula de start. Lucru absolut firesc, în contextul în care pe banca Belgiei au luat loc în duelul de luni fotbaliști de sute de milioane de euro.
Prima schimbare pe care selecționerul italian o pregătește vizează unul dintre flancurile atacului, Openda urmând a juca din primul minut. Atacantul lui Leipzig vine după un sezon fabulos, în care a marcat 28 de goluri și a dat 7 assisturi pentru echipa de club (în 45 de partide), iar pe finalul confruntări cu slovaci, când a fost introdus, a fost un argint viu, el centrând la reușita anulată pentru henț din minutul 86 (golul i-a aparținut lui Kukaku, dar Openda a atins balonul cu mâna înainte de a prelua).
Atacantul de 24 de ani joacă în general "9" la Leipzig, dar are o viteză fantastică, astfel că poate fi folosit și în flanc, în contextul în care atacantul de careu din național Belgiei e inamovibil (Lukaku). Singura dilemă e reprezentată de jucătorul pe care îl va înlocui, Openda putând evolua în ambele flancuri. Din câte se pare, Tedesco e în acest moment mai înclinat să îl scoată din primul "11" pe Trossard, un jucător de creație și de execuție. Adversarii de sâmbătă au deja un regizor în persoana lui De Bruyne, astfel că doi atacanți de mare viteză în flancuri (Doku ar rămâne în partea dreaptă, deși nu e complet exclus ca, în cele din urmă, jucătorul lui City să fie "sacrificat" și Trossard să rămână în banda stângă) pot destabiliza apărarea tricoloră, e convins Tedesco.
A doua schimbare față de partida din grupă vizează folosirea unui mijlocaș central care să susțină mai mult atacul. Onana va rămâne închizător, dar Mangala îi va lăsa locul în primul "11" lui Tielemans, cel mai probabil. Mijlocașul lui Villa este unul dintre cei mai buni jucători din Premier League la șuturile de la distanță, iar mingea de la Euro favorizează aceste execuții, dovadă că au fost deja marcate 11 goluri din afara careului (față de 12, la tot Campionatul European precedent).
În fine, ultimele două schimbări pe care stafful tehnic al formației clasate pe locul 3 în ierarhia FIFA vizează defensiva, unde Jan Vertonghen, cel mai selecționat jucător din istoria Belgiei (154 de meciuri), are o șansă bună să revină după accidentare. De altfel, chiar el a anunțat că e gata să joace, după ce medicii nu i-au data acceptul să evolueze contra Slovaciei.
"M-am antrenat deja de trei sau de patru ori alături de grup. Mă simt bine. La început nu eram prea încrezător. Am optat pentru prudență şi acum mă simt pregătit. Sunt convins 100% că ne vom califica. Nivelul de joc afişat este mai bun decât la începutul competiției la Cupa Mondială 2022", a spus veteranul de 37 de ani care a făcut carieră la Tottenham.
În prima partidă din grupă, flancul stâng al apărării Belgiei a fost acoperit de Yannick Carrasco, o umbră a jucătorului care impresiona la Atletico Madrid. El a acceptat anul trecut banii arabilor de la Al Shabab, iar nivelul la care se află în prezent e mult sub standardele arătate în trecut. Tedesco a apelat la această soluție pentru că Maxim De Cuyper era incomplet refăcut după o problemă medicală, dar fundașul de bandă pare că va fi ok pentru duelul din acest weekend. Posesor al unei viteze excelente, tânărul fotbalist al lui Club Brugge e curtat de formații mari din Vest, la capătul unui sezon în care a reușit 5 goluri și 15 assisturi pentru formația de club.
Așa ar putea arăta Belgia contra României:
  • Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, De Cuyper - Onana, Tielemans - Openda, De Bruyne, Doku - Lukaku
Partida Belgia - România se joacă sâmbătă, de la ora 22:00, la Koln. Cele două formații s-au mai întâlnit de 5 ori de-a lungul istoriei, tricolorii impunându-se în fața "dracilor roșii" de 3 ori. Ultima oară când cele două naționale au fost față în față se întâmpla în 2012, într-un amical, când Maxim și Torje anulau reușita din debutul meciului a lui Benteke.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo