Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Doi dintre cei mai buni antrenori italieni din istorie, cuvinte dure după eliminarea de la EURO 2024

Nicu Savin

Publicat 30/06/2024 la 17:36 GMT+3

Italia a pierdut cu 0-2 contra Elveției în optimile de finală de la EURO 2024, iar criticile curg în valuri la adresa lui Spalletti și a jucătorilor, dar și a sistemului din fotbalul italian. Fabio Capello și Arrigo Sacchi, doi dintre cei mai buni antrenori italieni din istorie au evidențiat că fotbalul din "cizmă" a ajuns foarte jos și cer o reformă totală.

Gianluca Scamacca deluso al termine di Svizzera-Italia - Euro 2024

Credit imagine: Getty Images

Italia este una dintre marile dezamăgiri de la EURO 2024. După ce s-a calificat cu noroc în optimi, reușind să egaleze Croația în al 8-lea minut de prelungire în ultimul meci al fazei grupelor, "Squadra Azzurra" nu s-a mai putut salva în duelul cu Elveția din optimi. Naționala din "Țara Cantoanelor" s-a impus cu 2-0, declanșând un val de reacții dure în Italia.
Spalletti și jucătorii au fost puși la zid de presă, dar nici specialiștii din "Cizmă" nu s-au ferit să critice nu doar antrenorul și jucătorii, dar mai ales sistemul din fotbalul italian, care a rămas mult în urmă. Fabio Capello a subliniat că în Serie A există prea mulți străini, ceea ce reduce drastic creșterea de jucători italieni.
"Cred că Spalletti a supraevaluat lotul. Avea idei și dorea să vadă un anumit tip de joc, dar aceasta este calitatea jucătorilor. Acesta e dinamismul lor. Dacă echipele de club avansează în fazele superioare în Cupele Europene este pentru că ne ajută jucătorii străini. Spalletti a schimbat jocul de o mie de ori. Astăzi, Fagioli a fost mereu înconjurat de 4 adversari. Nu jucăm în ritmul celorlalți și când avem mingea o pierdem imediat. Este lipsă de viteză, mingea circulă mereu încet și este și o problemă de tehnică", a spus fostul mare antrenor pentru Sky Sport.

Arrigo Sacchi cere reformă totală, după ce Italia a fost eliminată de la EURO 2024

Un alt nume important care a vorbit în termeni duri despre naționala Italiei și despre fotbalul italian în general a fost Arrigo Saccahi, omul care a făcut istorie cu AC Milan la finalul anilor '80. Acesta a fost și mai vehement, evidențiind cu exemple că Italia a rămas mult în urma țărilor puternice din fotbal.
"Ce vrei să spun despre un meci ca acesta? Italia nu a jucat, nu a fost niciun jucător italian care să facă ceva notabil, care să impresioneze sau care, măcar, să demonstreze că are o idee de joc. Zero absolut. Fotbalul italian are nevoie de o reformă profundă, trebuie să ne gândim la asta și să înțelegem lucrurile care funcționează. Ce a împiedicat echipa națională să fie ceea ce ar trebui să fie pentru prea mult timp? Cred că echipele noastre și sectoarele noastre de tineret sunt pline cu prea mulți străini. Priviți înapoi la istorie și veți vedea că de fiecare dată când am încurajat invazia jucătorilor din străinătate, naționala a avut probleme. Nu lăsăm copiii să crească, nu îi învățăm cunoștințele tehnice, tactice și morale, care sunt fundamentale pentru dezvoltarea unui sportiv. În general, nu există, decât în ​​timpul marilor evenimente, atenția pe care o merită naționala. Câte centre federative avem? Alte țări au între șase și șapte, cel puțin. Aceasta înseamnă că nu stimulăm creșterea. Avem nevoie de noi cursuri pentru antrenori, trebuie să creăm o școală cu profesori care să predea fotbal. Numai așa putem ieși din întunericul în care am căzut.", a spus Sacchi pentru Gazzetta dello Sport.
Italia este una dintre cele mai titrate națiuni din fotbalul mondial, "Squadra Azzurra" având în palmares 4 titluri mondiale și două europene. În contextul în care Italia nu s-a calificat la ultimele două ediții ale Cupei Mondiale, iar la acest EURO a dezamăgit crunt, titlul european câștigat acum 3 ani pare că a venit dintr-o oarecare întâmplare.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo