Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Golgheterul EURO printre transferul carierei! S-a înțeles cu o echipă calificată în grupele Champions League

Dani Morar

Publicat 28/06/2024 la 16:59 GMT+3

Georgia a produs cea mai mare surpriză de la EURO 2024 până în acest moment, după ce a învins-o pe Portugalia cu 2-0 și s-a calificat în optimi. Georges Mikautadze este golgheterul turneului final din faza grupelor, iar acum e aproape de transferul carierei.

Georges Mikautadze buteur contre le Portugal

Credit imagine: Getty Images

Georgia a obținut prima sa victorie din istorie la un turneu final după ce a învins Portugalia cu 2-0, în ultima etapă a grupelor de la EURO 2024. Georges Mikautadze a fost eroul gruzinilor, marcând câte un gol în fiecare meci din grupe și fiind golgheterul competiției până în acest moment. În cealaltă partidă, Turcia a trecut de Cehia cu 2-1.
În urma acestor rezultate, Portugalia, Turcia și Georgia s-au calificat în optimile EURO 2024. Rezultatele din grupa F au stabilit și faptul că România o va înfrunta în următoarea fază a competiției pe Olanda.
După evoluțiile foarte bune din meciurile cu Turcia, Cehia și Portugalia, Mikautadze este aproape de transferul carierei. Atacantul lui Metz s-a înțeles cu AS Monaco, echipa care a încheiat sezonul pe locul 2 în Ligue 1 și va participa în grupele Champions League.
Potrivit jurnalistului Fabrizio Romano, evoluțiile vârfului au fost remarcate de vicecampioana Franței, care i-a trimis o propunere lui Metz, formație recent retrogradată. Mikautadze este cotat la 15 milioane de euro potrivit site-ului transfermarkt și a încheiat sezonul trecut cu 13 goluri și 4 assisturi în 20 de partide.

Cine este Mikautadze, eroul Georgiei la EURO 2024?

Vârful a înscris trei goluri și a oferit și o pasă decisivă, întorcând capetele mai multor fani și specialiști ai fotbalului, după cum era de așteptat. Până să ajungă însă o "mașinărie" de goluri, Mikautadze a avut de trecut prin diverse etape.
Mikautadze s-a născut la Lyon, având dublă cetățenie, georgiană și franceză. Timp de șapte ani, actualul atacant al Georgiei a stat în academia lui OL, după care a făcut pasul la echipa Under-17 a formației AS Saint-Priest, care evoluează în liga a cincea franceză.
La 17 ani, a ajuns în echipa Under-19 a lui Metz, iar la 20 de ani a făcut în sfârșit pasul la echipa mare. Nu a apucat însă să debuteze atunci, pentru că a fost împrumutat până în 2022.
În sezonul 2022/23, Mikautadze a fost păstrat în lotul lui Metz, care evolua în Ligue 2 în acel moment, de către Laszlo Boloni, marele antrenor român. "Loți" s-a dovedit astfel extrem de inspirat, pentru că gruzinul a marcat 23 de goluri și a ajutat-o pe Metz să promoveze înapoi în prima ligă.
În sezonul imediat următor, Mikautadze a fost din nou cel mai bun jucător din echipă pe plan ofensiv, însă nu a reușit să o salveze pe Metz de la o nouă retrogradare. Totuși, calitățile sale l-au ajutat să strângă 14 goluri și în stagiunea recent încheiată.
În ultimele 12 meciuri oficiale, Mikautadze a adunat 12 goluri, o bornă incredibilă pentru atacantul lui Metz. În plus, în urma prestațiilor din grupele EURO, gruzinul a devenit doar al nouălea jucător care reușește să marcheze în toate partidele din grupele Europeanului, intrând pe o listă alături de jucători precum Cristiano Ronaldo, Michel Platini, Ruud van Nisterlooy sau Hristo Stoichkov.
De asemenea, Mikautadze a devenit primul jucător care să marcheze sau să ofere pasă decisivă în primele sale trei meciuri la un EURO de la Gareth Bale încoace, din 2016.
După acest turneu final, sunt șanse destul de mari ca Mikautadze să fie căutat pe piața transferurilor și să plece de la Metz, ținând cont de valoarea sa și de faptul că are o cotă de piață extrem de mică momentan, doar 15 milioane de euro.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo