Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

I-RE-AL! Danermarca și Slovenia, departajate la ultimul criteriu! Și la cartonașe a fost egal

Nicu Savin

Actualizat 26/06/2024 la 00:37 GMT+3

Ultimele două meciuri ale grupei C de la EURO 2024 s-au terminat fără goluri, dar suspansul privind a 2-a clasată a depășit orice limită. Anglia - Slovenia și Danemarca - Serbia au însemnat două remize albe, astfel că Slovenia și Danemarca au terminat grupa la egalitate perfectă și poziția din preliminarii a făcut departajarea.

Kane in azione in Inghilterra-Slovenia - Europei 2024

Credit imagine: Getty Images

Actualul format de desfășurare de la Campionatul European prelungește la maxim suspansul privind echipele calificate de pe locurile 3, ceea ce implică și incertitudini până în ultima clipă privind tabloul optimilor, dar în această seară am asistat la o situație incredibilă în grupa C.
În ultimele două partide, Anglia a întâlnit Slovenia, iar Danemarca s-a duelat cu Serbia. Toate cele 4 echipe aveau șanse la o clasare pe primele două poziții, dar niciuna nu a reușit să marcheze. Ca atare, Anglia a câștigat grupa, cu 5 puncte, iar Danemarca și Slovenia au terminat pe locul secund, la egalitate perfectă, cu câte 3 puncte. Sârbii au rămas cu două puncte și sunt eliminați.

Danemarca a terminat pe locul 2 în grupa C de la EURO grație clasării mai bune în preliminarii

Danemarca și Slovenia s-au calificat împreună în optimi, dar pentru stabilirea ierarhiei în grupă, extrem de importantă pentru ceea ce urmează, a fost nevoie de ultimul criteriu de departajare. Cele două echipe au remizat în meciul direct, scor 1-1, iar în meciurile cu Serbia și Anglia au scos câte un 0-0 și un 1-1. Ca atare, nu au putut fi departajate la numărul de puncte, la meciul direct, la golaveraj sau la numărul de goluri marcate. Următorul criteriu de departajare a fost cel legat de fair-play, dar și acolo a fost egalitate perfectă, fiecare echipă primind câte 6 cartonașe galbene în cele 3 meciuri jucate.
Așadar, s-a ajuns la ultimul criteriu de departajare, cel al clasării în preliminarii. Paradoxal, Danemarca și Slovenia au fost în aceeași grupă și au terminat la egalitate de puncte. Scandinavii au fost primii pentru că au obținut mai multe puncte în meciurile relevante din grupa preliminară. Pentru a crea echidistanță, UEFA a decis să se anuleze rezultatele cu ultimele clasate din grupele preliminare de 6 echipe, pentru ca în caz că se ajunge la o situație cum a fost cea de acum să se facă departajarea după numărul de puncte obținut de fiecare formație în 8 partide, atâtea câte au jucat echipele din grupele preliminarii formate din 5 echipe.

Situația atât de echilibrată i-a băgat în ceață și pe jucătorii Danemarcei și Sloveniei, care nici nu știau că s-au calificat în optimi și nu a fost o bucurie specifică pentru o astfel de performanță pe niciun stadion. Motivul pentru care și locul 3, în speță Slovenia, are asigurat locul în optimi, e că are o linie de clasament mai bună decât Ungaria și Croația. Maghiarii au terminat tot cu 3 puncte pe locul 3 în grupa A, dar au golaveraj negativ, iar croații au terminat cu numai două puncte pe locul 3 în grupa B.
Danemarca își știe deja și următoarea adversară, care va fi Germania. În schimb, Slovenia va trebuie să aștepte terminarea ultimelor partide din grupe pentru a-și afla adversara. Aceasta va fi Portugalia sau câștigătoarea grupei E, în care se află și România.





Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo