Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Istoria ține cu România la EURO 2024! Ce s-a întâmplat la ultimele 3 turnee finale în care am câștigat în etapa 1

Andrei Nicolae

Publicat 21/06/2024 la 13:39 GMT+3

România este la o singură zi distanță de un meci extrem de important de la Campionatul European, cel contând pentru etapa a doua, contra Belgiei. Tricolorii vin după o victorie formidabilă în fața Ucrainei, care ne duce cu gândul la o statistică extrem de interesantă privind victoriile alor noștri din etapele inaugurale de la turneele finale.

România, EURO 2024

Credit imagine: Getty Images

România a început furtunos EURO 2024, cu un succes răsunător în fața Ucrainei, iar acum elevii lui Edi Iordănescu se pregătesc pentru al doilea meci din Grupa E, în care vor înfrunta Belgia. Victoria cu 3-0 din etapa inaugurală a deschis o poartă largă spre calificarea în optimi, iar acest aspect este susținut și de o statistică interesantă ce îi vizează pe ai noștri.
La ultimele trei turnee finale când România a debutat cu "dreptul" în grupa sa, a reușit să se califice și în fazele eliminatorii. O singură dată s-a întâmplat ca tricolorii să nu meargă mai departe, după un succes în meciul inaugural.
Toate aceste rezultate pozitive au venit însă la Campionatele Mondiale, ținând cont că unica victorie a naționalei noastre de la un EURO înainte de meciul cu Ucraina a venit în 2000, într-un meci din ultima etapă contra Angliei.
În 1930 a fost singurul turneu final când România a început bine, însă nu a mers mai departe. Naționala noastră a mers la Mondialul din Uruguay și a câștigat cu Peru (3-1), însă a pierdut ulterior cu țara gazdă, care s-a calificat în semifinale.
Citește și:

la următoarele 3 turnee finale am mers mai departe după o victorie la debut

Următoarele trei episoade în care România a câștigat primul meci din grupe s-a încheiat cu bine pentru ai noștri. În 1990, tricolorii au învins Uniunea Sovietică (2-0) și aveau să meargă până în optimi, în 1994 s-au impus în fața Columbiei (3-1) și au fost eliminați în sferturi, iar în 1998 au câștigat tot contra Columbiei (1-0) și au ieșit în optimi.
Toate aceste rezultate pozitive în care țara noastră a ieșit din grupe au avut la bază "Generația de Aur", considerată cea mai bună echipă a României din toate timpurile. Totuși, deși statistica sugerează că suntem aproape de calificare după o victorie în etapa întâi, tot cifrele ne arată că ar trebui să fim vigilenți înaintea meciului cu Belgia.
De ce? Pentru că o singură dată România a reușit să se impună în etapa a doua din grupele unui turneu final, după ce a câștigat în primul meci. În 1998 s-a întâmplat asta, când după victoria cu echipa Columbiei a venit și cea cu Anglia.
În schimb, în 1930 am pierdut cu Uruguay, în '90 cu cei din Camerun, iar în '94 cu Elveția (meciuri din etapa 2). Astfel, cifrele nu ne avantajează neapărat înainte de meciul cu Belgia.
Evident, statisticile nu contează în economia jocului, iar asta a arătat România mai ales în meciul cu Ucraina, unde în ciuda cotelor mai mari ale jucătorilor din estul Europei, forța grupului lui Edi Iordănescu și-a spus cuvântul.
Meciul dintre România și Belgia va avea loc sâmbătă, de la ora 22:00, și va fi transmis în format LIVETEXT pe Eurosport.ro și în aplicația Eurosport.

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo