Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Istvan Kovacs, distrus de turci, după ce a făcut în meciul cu Cehia: "A alunecat intr-un stil 'bang-bang"

Nicu Savin

Publicat 27/06/2024 la 12:39 GMT+3

Istvan Kovacs a fost arbitrul partidei Turcia - Cehia, scor 2-1, iar prestația sa i-a atras critici dure din ambele tabere. Chiar dacă s-au calificat în optimi, turcii i-au reproșat centralului român stilul foarte autoritar de a controla meciul și au insistat că golul Cehiei a venit după un fault evident în atac.

Istvan Kovacs (Turcia - Cehia 2-1, EURO 2024)

Credit imagine: Getty Images

Istvan Kovacs a avut de arbitrat cel mai tensionat meci de la EURO 2024, Turcia - Cehia. Partida era una decisivă pentru calificarea în optimile de finală, iar jucătorii celor două echipe au trecut deseori de limita regulamentului. Centralul i-a lăsat pe cehi în 10 oameni încă din minutul 20, iar din acel moment partida a devenit una foarte greu de controlat pentru el.
În total, Kovacs a acordat 18 cartonașe galbene și două roșii, unul după ultimul fluier, când jucătorii celor două echipe au fost la un pas de bătaie. Prin cele 18 galbene arătate, centralul a stabilit un record absolut în istoria Campionatului European.
La final, Tomas Soucek, căpitanul Cehiei l-a criticat în termeni duri pe Kovacs, numindu-l îngâmfat și acuzându-l că a vrut neapărat să iasă în evidență. Dar arbitrul din Carei nu i-a enervat doar pe cehi prin prestația sa, ci și pe turci.
"A fost un fault în atac când am primit golul. Portarul nostru prinde mingea cu ambele mâini și apoi a fost un contact clar. Am reușit să câștigăm în ciuda arbitrajului", a spus Mert Muldur, fundașul Turciei.

Istvan Kovacs, criticat aspru în presa din Turcia

Presa de pe Bosfor a fost mult mai acidă la adresa lui Kovacs. Cele mai importante publicații de sport din Turcia au acordat spații largi arbitrajului prestat de român și experții au tras concluzia că acesta a greșit flagrant prin faptul că a fost atât de autoritar și a împărțit cu atâta ușurință cartonașe galbene, ceea ce nu se face la un asemenea nivel.
"Înainte de golul lui Soucek a fost un fault clar. Arbitrul a oferit una dintre cele mai proaste performanțe din turneu. Uneori pierdea controlul jocului, mâna aproape că nu-i ieșea niciodată din buzunarul de la piept. După acest meci, probabil că va pleca acasă de la turneu. Nu e loc să vorbim despre arbitru într-un meci care s-a încheiat cu un rezultat clar, dar a greșit în unele momente de ambele părți, uneori a fluierat faulturi foarte fine. Cu toate acestea, aceste decizii nu au afectat cursul meciului", a scris jurnalistul Deniz Coban de la Fanatik.tr, care a recunoscut că Turcia putea rămâne și ea în 10 încă din prima repriză, după ce Kenan Yildiz a fost iertat de al doilea galben.
"Presupunând că arbitrul nu a văzut faultul evident de la golul Cehiei, de ce nu a intervenit VAR? La un turneu atât de înalt, în fața a milioane de telespectatori, nu poți să spui că nu a fost nicio infracțiune și să mergi mai departe. Înmânând frecvent cartonașe, Kovacs a arătat clar că nu va tolera nimic. Era prea strict în acest sens. A fost puțin diferit de linia setată de ceilalți arbitri din turneu. În loc de bunul simț și o abordare calmă, a preferat managementul autoritar. Îi respect stilul și cu greu pot spune despre vreun cartonaș că a fost 100% acordat greșit. Dar nu sunt de acord cu conceptul general al acestui tip de arbitraj.
Voi critica arbitrul și pentru situația de după fluierul final. A alerga în haos cu un cartonaș în aer nu este un comportament de arbitru de acest nivel. Dacă până atunci a luat decizii cu o mentalitate foarte strictă și chiar autoritară, la final a alunecat intr-un stil 'bang, bang'. Nu se potrivește cu profilul lui", a transmis Murat Fevzi Tanirli de la cotidianul Hürriyet, citat de sport.cz.
Problemele avute de Kovacs la partida de miercuri seara l-ar putea costa scump la acest turneu final. Rămâne de văzut cum vor evalua oficialii UEFA prestația sa de la Turcia - Cehia și dacă va mai fi delegat la vreun meci în restul competiției.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo