Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Italia se califică în optimi cu un gol în al 8-lea minut al prelungirilor! Șanse mici pentru Croația

Daniel Kerekes

Actualizat 25/06/2024 la 00:21 GMT+3

Italia a obținut calificarea în optimile EURO 2024 într-un mod dramatic, după ce Mattia Zaccagni a marcat golul egalizator în ultimul minut al prelungirilor. Golul marcat de Luka Modric a fost anulat de reușita italienilor, iar Croația rămâne cu șanse foarte mici de a merge mai departe.

Mattia Zacagni a sauvé l'Italie face à la Croatie, le 24 juin 2024.

Credit imagine: Getty Images

Selecționerul Luciano Spalletti a schimbat sistemul de joc față de primele două meciuri, italienii intrând pe teren într-o formulă cu 3 fundași centrali. Minutul 5 a adus prima ocazie importantă pentru Croația, când tânărul Luka Sucic a finalizat puternic de la distanță, iar Gianluigi Donnarumma a făcut prima paradă a meciului.   
Minutul 27 putea să aducă deschiderea de scor, dar lovitura de cap a lui Alessandro Bastoni a fost respinsă de Dominik Livakovic. Centrarea lui Nicolo Barella l-a găsit excelent pe colegul său de la Inter, fără marcaj, dar fundașul nu a reușit să marcheze. 
Intrat la pauză în echipa Italiei, Davide Frattesi a făcut henț în careu, iar Croația a primit penalty în urma analizei VAR. Donnarumma a scos execuția lui Modric, dar mingea a ajuns din nou la veteranul de 38 de ani după câteva momente, iar acesta nu a mai ratat din apropierea porții. Cu această reușită, Modric a devenit cel mai în vârstă marcator din istoria Campionatului European.
Ultimul minut al prelungirilor a adus golul decisiv pentru Italia. Mattia Zaccagni a marcat superb, din afara careului, pentru a trimite Squadra Azzurra direct în optimi. Croația rămâne pe locul 3 cu doar două puncte iar singura șansă ca trupa lui Modric să meargă mai departe este ca Slovenia să piardă la mai mult de 3 goluri în fața Angliei, dar și Cehia trebuie să fie învinsă de Turcia.
Astfel, Italia își cunoaște deja primul adversar din faza eliminatorie. "Azzurri" vor înfrunta Elveția în optimi, la Berlin, stadionul pe care Italia câștiga titlul mondial în 2006. La 18 ani distanță, elevii lui Spalletti vor lupta pentru calificarea în sferturi, pe 29 iunie, de la ora 19:00.
Totodată, datorită rezultatelor înregistrate în această grupă, Franța, Olanda și Anglia și-au asigurat matematic calificarea în faza eliminatorie.
Citește și:

Spania câștigă grupa cu maximum de puncte

Spania a încheiat grupa B pe primul loc cu maximum de puncte, 9, după ce ibericii au învins și Albania, cu scorul de 1-0. Luis de la Fuente a ales să alinieze un prim 11 format din jucători de rezervă, care au evoluat puțin, sau chiar deloc, în cele două meciuri de până acum ale Spaniei. Totuși, ibericii au controlat jocul, iar Mikel Merino a fost aproape de deschiderea scorului în minutul 12 cu o lovitură de cap, scoasă de Strakosha. 
Primul gol al Spaniei a venit la puțin timp. Ferran Torres a marcat la câteva zeci de secunde, cu un șut plasat, la firul ierbii, din pasa excelentă a lui Dani Olmo. Atacantul Barcelonei a ajuns, astfel, la 3 goluri marcate în două ediții de EURO. 
Pe finalul primei reprize au fost periculoși și albanezii pentru prima oară. David Raya a fost pus la grea încercare de Kristian Asllani, cu un șut de la distanță, dar portarul lui Arsenal a respins fără probleme. Joselu putea să dubleze avantajul în startul reprizei secunde, dar execuția acrobatică a acestuia a trecut puțin pe lângă vinclu.
În urma acestei victorii, Spania își așteaptă adversara, care se va decide dintre locurile 3 ale grupelor A, D, E și F. Meciul din optimi se va disputa la Koln, pe 30 iunie, de la ora 22:00, iar România ar putea fi adversara Spaniei în cazul în care va încheia pe locul 3.


Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo