Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

LIVEBLOG EURO 2024 | Germania și Elveția sunt primele sfertfinaliste de la turneul final

Nicu Savin

Actualizat 30/06/2024 la 00:22 GMT+3

Faza optimilor de finală de la EURO 2024 debutează cu două partide care se joacă la Berlin, respectiv la Dortmund. Campioana en-titre, Italia, o va întâlni pe Elveția, fosta adversară a naționalei României din preliminariile turneului final. În cel de-al doilea meci al zilei, Germania va da piept cu Danemarca.

Alemania-Dinamarca

Credit imagine: Getty Images

UPDATE min. 90: Final de meci la Dortmund. Germania câștigă cu 2-0 și se califică în sferturile EURO 2024, acolo unde va da peste Spania sau Georgia.
UPDATE min. 68: GOOOL Germania! E 2-0, după ce Hojlund a ratat o ocazie mare, iar Musiala a marcat la cealaltă poartă cu un șut la colțul lung.
UPDATE min. 53: GOOOOL GERMANIA! Kai Havertz transform lovitura de pedeapsă și nemții au 1-0 în fata danezilor.
UPDATE min. 51: E penalty pentru Germania, după ce Andersen, cel care a înscris acum două minute, a atins mingea cu mâna în careu.
UPDATE min. 49: Danezii au început bine și au marcat prin Andersen, dar golul a fost anulat pentru un offside la Delaney.
UPDATE min. 46: A început repriza a doua.
UPDATE min. 45: Pauză la Dortmund, între Germania și Danemarca.
UPDATE min. 45: Ocazie rară pentru Danemarca. Eriksen a pasat pentru Delaney, care l-a servit pe Hojlund în fața porții, dar Neuer a intervenit extraordinar.
UPDATE min. 35: Partida dintre Germania și Danemarca s-a reluat.
UPDATE: Cele două echipe ies de la cabine, iar jocul va fi reluat imediat din minutul 35.
UPDATE min. 35: UEFA a anunțat oficial că meciul a fost întrerupt din cauza furtunii și că un anunț oficial privind reluarea partidei va fi făcut ulterior.
UPDATE min. 35: Jucătorii au fost trimiși la vestiare, după ce a început să plouă din ce în ce mai tare. Ploaia este însoțită de grindină, însă partida se va relua după trecerea furtunii.
UPDATE min. 35: Partida este întreruptă deoarece la Dortmund a început o ploaie torențială, însoțită de fulgere și tunete puternice.
UPDATE min. 31: Ocazie și pentru Danemarca. Christian Eriksen a avut o oportunitate dintr-o lovitură liberă, dar s-a lovit de defensiva adversă.
UPDATE min. 14: Start incredibil pentru nemți, care au trimis 4 șuturi pe poarta adversă în primul sfert de oră și au avut un gol anulat. Schmeichel a fost pus serios la treabă.
UPDATE min. 4: Germania reușește să marcheze prin Schlotterbeck, dar golul este anulat după un fault în atac comis asupra lui Schmecichel.
UPDATE min. 1: A început a doua optima de finall de la EURO 2024: Germania - Danemarca.
UPDATE: Echipele de start la Germania - Danemarca:
  • Germania: Neuer, Kimmich, Rudiger, Schlotterbeck, Raum, Andrich, Kroos, Sane, Gundogan, Musiala, Havertz
Rezerve: Gross, Fullkrug, Fuhrich, Baumann, Muller, Beier, Anton, Wirtz, Mittelstadt, Henrichs, ter Stegen, Koch, Can, Undav
  • Danemarca: Schmeichel, Andersen, Vestergaard, Christensen, Bah, Delaney, Hojbjerg, Maehle, Eriksen, Skov Olsen, Hojlund
Rezerve: Kjaer, Jensen, Dolberg, Jorgensen, Damsgaard, Norgaard, Hermansen, Kristiansen, Wind, Poulsen, Ronnow, Dreyer, Kristensen, Bruun Larsen
UPDATE min. 90: Final de meci. Elveția se califică în optimi, iar campioana en titre, Italia, părăsește competiția încă din faza optimilor de finală.
UPDATE min. 46: GOOOOOL ELVEȚIA! S-a făcut 2-0 la Berlin după doar 20 de secunde. Vargas înscrie cu o execuție incredibilă la colțul lung, în vinclul porții lui Donnarumma.
UPDATE | A început a doua repriză.
UPDATE | Final de primă repriză! Elveția este în avantaj
UPDATE | Min 45 - Fabian Rieder este foarte aproape de a dubla avantajul Elveției. Mijlocașul a lovit bara din lovitură liberă.
UPDATE | Min 37 - GOOOOOOOL Elveția! Remo Freuler reușește să deschidă scorul pe final de repriză. Ruben Vargas îl găsește pe mijlocaș în careu, care îl învinge pe Donnarumma cu un voleu.
UPDATE | Min 24 - Breel Embolo rămâne singur cu portarul Donnarumma, dar atacantul elvețian nu poate să-l învingă pe gigantul dintre buturile italienilor.
UPDATE | Fluier de start pe Olympiastadion
UPDATE | Echipele de start pentru primul meci din optimi: Elveția - Italia
Elveția: Sommer - Schar, Akanji, Rodriguez - Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder - Vargas, Ndoye - Embolo
Italia: Donnarumma - Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian - Cristante, Fagioli, Barella - Chiesa, Scamacca, El Shaarawy
Știrea inițială
Articol scris de Mario Soare
Elveția – Italia este programat să se joace la ora 19:00, pe stadionul care va găzdui și finala competiției. În celălalt duel al zilei din optimile de finală, țara gazdă, Germania, va da piept cu Danemarca, pe arena celor de la Borussia Dortmund. Semifinalista ediției trecute de EURO este față în față cu un meci dificil, deoarece întâlnește o națională a lui Julian Nagelsmann care a arătat solid până în acest moment.
În prima partidă din optimile de finală, elvețienii vor încerca să profite de parcursul nu tocmai convingător al ”Squadrei Azzurra” de până acum. Reprezentativa țării ”cantoanelor” a terminat grupa A, din care a făcut parte, pe poziția secundă, la două puncte în spatele Germaniei. Elvețienii au obținut un succes în primul meci de la turneul final, contra maghiarilor, cu scorul de 3-1, pentru ca mai apoi, să remizeze cu scoțienii, 1-1. În ultima confruntare a etapei grupelor, nemții au egalat Elveția la ultima fază și au încheiat primii. Marcatorii naționalei conduse de pe margine de Murat Yakin au fost Kwadwo Duah, Michel Aebischer, Breel Embolo, Xherdan Shaqiri și Dan Ndoye.

Elveția a fost aproape să termine pe primul loc grupa, pe când italienii s-au calificat in extremis

De partea cealaltă, italienii au obținut o calificare pe ultima sută de metri în faza optimilor de finală ale turneului final din Germania. Selecționata pregătită de Luciano Spalletti a reușit să se poziționeze pe locul al doilea în grupa B, la cinci puncte în spatele Spaniei. În primul duel de la EURO 2024, reprezentativa care a cucerit titlul acum trei ani în finala contra Angliei, la loviturile de pedeapsă, a fost nevoită să răstoarne scorul în fața Albaniei și să câștige cu 2-1, pentru a lua primele trei puncte.
Duelul ”de gală” disputat în compania Spaniei din etapa secundă a fost unul ”de coșmar” pentru italieni, care au fost dominați timp de 90 de minute de trupa lui Luis de la Fuente. Ricardo Calafiori și-a marcat în proprie poartă și a administrat prima înfrângere a Italiei la acest Campionat European. În ultimul joc, croații au fost foarte aproape să o elimine pe deținătoarea trofeului, deoarece scorul în minutul 90+9 era în favoarea acestora, grație golului marcat de Luka Modric. Totuși, Ricardo Calafiori și-a luat ”revanșa” față de autogolul din meciul cu Spania și a urcat bine cu mingea la picior. Fotbalistul Bolognei i-a pasat lui Mattia Zaccagni care a finalizat din prima, din marginea careului, la colțul lung. A fost golul care a dus-o pe Italia în faza optimilor. Marcatorii acestei selecționate din faza grupelor Andrea Bastoni, Nicolo Barella, Mattia Zaccagni.
Pentru această confruntare, pe lista indisponibililor în tabăra elvețienilor se regăsește fundașul central al celor de la Mainz, Silvan Widmer, din cauza numărului de cartonașe galbene. Widmer a fost titular în toate cele trei jocuri din grupe. O pierdere în defensivă poate fi consemnată și pentru italieni, deoarece Ricardo Calafiori va rata meciul din optimi, tot din pricina cartonașelor galbene încasate în prima fază a competiției internaționale. De asemenea, incert pentru acest joc în echipa Italiei este fundașul celor de la Inter Milano, Federico Dimarco.
În duelurile directe disputate până acum între cele două selecționate, elvețienii au învins în patru rânduri, iar italienii au șapte victorii. În restul meciurilor, cele două reprezentative au remizat. În cea mai recentă confruntare, cea din 2021, din calificările pentru Campionatul Mondial, scorul final a fost de 1-1, iar pe lista marcatorilor s-au trecut, Silvan Widmer și Giovanni Di Lorenzo.

Germania, probleme de lot înaintea duelului cu Danemarca

Germania - Danemarca se anunță un meci spectaculos. Mannschaft-ul a terminat cu emoții pe primul loc în grupa A, pe când naționala scandinavă a ajuns în optimi într-un mod rarisim.
De partea cealaltă, înfruntarea care va avea loc la Dortmund, dintre Germania și Danemarca, aduce față în față două selecționate extrem de puternice. Nemții au încheiat grupa de la EURO 2024 pe prima poziție cu șapte puncte. Trupa lui Julian Nagelsmann a debutat la această ediție de turneu final într-un mod fulminant, cu o victorie la scor, 5-1, în compania Scoției. În următoarea partidă, germanii au trecut de unguri, cu 2-0, iar cel mai complicat duel, cel puțin pe hârtie, din faza grupelor, jucat contra elvețienilor, s-a terminat cu un egal scos la ultima fază, care a fost echivalent cu o calificare în optimi de pe prima poziție.
Marcatorii germanilor de până acum la această ediție de Campionat European au fost Florian Wirtz, Jamal Musiala, Ilkay Gundogan, Niclas Fullkrug, Kai Havertz, Emre Can. Danezii au ajuns în faza optimilor de finală, după ce între naționala nordică și Slovenia a fost egalitate la primele 6 criterii de departajare și doar clasamentul fair-play a făcut diferența, slovenii având un cartonaș galben în plus în cele 3 meciuri din grupă (jucătorii ambelor echipe au luat câte 6 galbene, dar de la sloveni a fost avertizat și un membru al staff-ului și acest lucru a făcut diferența).
Danemarca a început această ediție a turneului final cu un rezultat de egalitate consemnat în compania Sloveniei, 1-1, pentru ca, mai apoi, nordicii să termine cu o remiză și duelul care se anunța ca fiind cel mai dur, contra englezilor, cu același scor. În ultima confruntare din faza grupelor, danezii au obținut încă un egal, contra sârbilor, dar de această dată, fără să fie înscris vreun gol. Marcatorii reprezentativei conduse de Kasper Hjulmand până în acest moment la EURO 2024 au fost Christian Eriksen și Morten Hjulmand.
În legătură cu absențele celor două naționale pentru această partidă, nemții nu pot conta pe fundașul central al celor de la Bayer Leverkusen, Jonathan Tah. Cartonașele galbene primite în faza grupelor nu îi permit acestuia să evolueze în optimile de finală. În tabăra daneză, Morten Hjulmand este în aceeași situație și nu poate fi folosit de selecționerul nordicilor pentru duelul cu nemții.
Incert pentru acest joc în naționala pregătită de Julian Nagelsmann este Antonio Rudiger, fundașul central al lui Real Madrid, care a suferit o accidentare la tendon. Totuși, ultimele date primite dinspre stafful medical al nemților arată că starea fostului fundaș de la Chelsea, Roma, Stuttgart și Hertha Berlin s-a îmbunătățit față de zilele trecute.
Raportul duelurilor directe dintre cele două reprezentative arată că nemții au obținut doar două victorii contra nordicilor, în timp ce danezii s-au impus de patru ori de-a lungul timpului. În celelalte dueluri, Germania și Danemarca au încheiat nedecis în patru rânduri.
Cel mai recent meci direct dintre cele două naționale a avut loc acum trei ani, iar în partida amicală disputată în Austria, scorul final a fost de 1-1.
Elveția – Italia este programat să înceapă la ora 19:00 și se va disputa pe arena din Berlin, pe "Olympiastadion", în timp ce Germania și Danemarca vor intra în ”scenă” la ora 22:00, iar confruntarea va avea loc la Dortmund, pe "Signal Iduna Park".

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo