Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România a scris istorie la debutul la EURO! Tricolorii, succes electrizant cu Ucraina

Maria Olteanu

Publicat 17/06/2024 la 17:52 GMT+3

Naționala României a reușit un succes de vis la debutul la EURO 2024, câștigând clar, 3-0, cu Ucraina. Tricolorii au fost magistrali în fața unui adversar mult mai bine cotat și au scris istorie, obținând a doua victorie la turneele finale și prima la o diferență atât de mare.

Romania - Ucraina, EURO 2024

Credit imagine: Getty Images

17 iunie 2024 a însemnat ziua revenirii naționalei României la un turneu final, după o absență de 8 ani! Această zi va rămâne magică, datorită tricolorilor care au fost la superlativ în meciul de debut! România a câștigat după o pauză de 24 de ani la EURO, 3-0, al doilea succes din istorie la turneele finale și primul obținut la o diferență atât de mare.
Cu un parcurs extrem de bun în preliminarii, unde a terminat prima grupa, fără înfrângere, România a debutat la Campionatul European 2024 în compania Ucrainei, națională care a avut nevoie de baraj de Nations League pentru a intra în posesia unului bilet pentru Germania. Ucrainenii au tremurat de fiecare dată la meciurile din martie, dar în cele din urmă au dat lovitura pe final și au vebit în Grupa E, acolo unde mai fuseseră distribuite Belgia și Slovacia.
România a mers în Germania cu un moral extrem de bun și, chiar dacă a plecat la EURO cu eticheta de națională cea mai puțin valoroasă, a arătat foarte motivată în primul meci la turneul final pe care l-a așteptat aproape un deceniu.
Iordănescu a fost nevoit pe ultima sută de metri să schimbe în primul 11, cu Man în locul lui Mihăilă, eroul României din Elveția acuzând câteva probleme medicale înaintea partidei cu Ucraina.
Așa cum era de așteptat, Ucraina a stat mai mult în ofensivă, dar România a arătat un ritm bun, fiind extrem de dinamică.

România, repriză de vis cu Ucraina la debutul la EURO 2024

Tsygankov a fost primul care a pus în pericol poarta lui Niță, în minutul 7, dar balonul a fost blocat de defensiva tricolorilor.
Într-o atmosferă de vis, cu un stadion îmbrăcat în galben, vibrând la fiecare atingere de balon a României, Coman a trimis primul șut pe spațiul porții în minutul 8, dar încercarea sa, de la distanță, nu i-a pus probleme lui Lunin.
Tot România a continuat să își creeze ocazii importante, dar Rațiu nu a reușit să centreze din fața lui Zinchenko, iar scorul a rămas nemodificat.
La poarta cealaltă, ucrainenii au avut un corner, dar Burcă a fost imperial și a respins mingea fără emoții. Ulterior, Dovbyk a șutat din afara careului, dar balonul a trecut peste poarta lui Niță, iar ai noștri au scăpat cu fața curată.
Rațiu a încercat și el să deschidă tabela, dar Lunin s-a opus la timp.
Nebunia la Munchen a fost declanșată de căpitanul României, Nicolae Stanciu reușind un eurogol splendid.
Acesta a prins un șut torpilă, fără vreo speranță pentru Lunin, fructificând în gol pasa excelentă primită de Dennis Man.
Ucraina a părut complet blocată de execuția de vis a căpitanului nostru, în continuare tot România având șansa de a înscrie pentru 2-0. Dennis Man a trecut milimetric pe lângă gol, după un șut de la marginea careului, dar mingea a fost respinsă în corner.
Minutul următor, căpitanul Stanciu a fost extrem de aproape de a semna dubla, după ce a executat perfect o lovitură de colț, dar balonul expediat a lovit bara.
Până la intrarea la cabine nu s-a mai întâmplat nimic notabil, iar România a mers la vestiare cu avantaj, 1-0, grație golului de vis reușit de Nicolae Stanciu în minutul 29.

România, meci impecabil cu ucraina

Prima mare ocazie de gol a reprizei a doua i-a aparținut tot României, în minutul 46, dar încercarea lui Florinel Coman a trecut pe lângă poartă, iar avantajul tricolorilor a rămas minim.
În minutul 53, România a dat din nou lovitura, Răzvan Marin marcând pentru 2-0 pentru tricolori, după ce a trimis impecabil un șut din marginea careului, care l-a lăsat fără reacție pe Lunin, văzut pentru a doua oară învins.
România, dezlănțuită în fața Ucrainei la Munchen, nu a apucat să se bucure pe deplin de al doilea gol, pentru că imediat a mai înscris o dată. Adversarii, năuciți de forma extraordinară arătată de ai noștri, nu au găsit drumul spre a ieși din careu, iar elevii lui Iordănescu au mai marcat o dată.
În minutul 57, Denis Drăguș a înscris pentru 3-0, din fața porții, după ce a primit mingea de la Dennis Man și a împins-o în poartă, generând nebunie definitivă în tribune și pe teren.
Grație assistului oferit, Dennis Man a devenit primul jucător român cu două pase de gol într-un singur meci, la un turneu major, de la Gheorghe Hagi, împotriva Columbiei, la Cupa Mondială din 1994.
Ucrainenii, amorțiți, nu au reușit să revină în meci, iar apărarea României a continuat să fie de vis. Niță a scos și el foarte bine, iar avantajul de trei goluri al tricolorilor s-a menținut.
În minutul 68, Stanciu a trimis mingea în plasa laterală, după o lovitură liberă acordată în urma unui fault al lui Konoplya, iar scorul a rămas 3-0.
În minutul 77, ucrainenii au trimis primul șut pe poartă, din afara careului, dar Niță a fost atent și a blocat balonul.
Mai apoi, Mudryk a executat o lovitură liberă, mingea a fost deviată de Drăgușin și Burcă, iar Niță a intervenit din nou perfect și a reținut balonul.
Ucrainenii au mai avut câteva tresăriri de orgoliu, dar nimic nu s-a mai putu întâmpla.
România începe electrizant acest EURO, cu un succes clar, 3-0, cel mai categoric succes din istorie obținut la un turneu final.
Cu cele 3 goluri reușite astăzi, România a marcat mai mult decât o făcuse la ultimele două europene la care a participat, în 6 meciuri.
În această seară, de la ora 19:00, va avea loc cealaltă partidă din Grupa E, Slovacia - Belgia.
Pentru România, care a pus primele puncte în cont astăzi, urmează acum întâlnirea cu Belgia, favorita grupei, sâmbătă seara, de la ora 22:00.


Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo