Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România este în optimi la EURO 2024! Un vis împlinit pentru Generația de Suflet și întreaga țară! Mulțumim, băieți!

Actualizat 26/06/2024 la 21:27 GMT+3

Echipa națională de Fotbal a României a reușit să împlinească visul unei întregi țări, calificându-se în această seară în optimile de finală ale Campionatului European, după un rezultat istoric la această ediție a turneului final. În urma scorurilor înregistrate, tricolorii au terminat pe primul loc grupa, pentru prima dată în istoria participărilor la turneele finale.

Romania EURO

Credit imagine: Getty Images

Cea mai frumoasă generație a naționalei României din ultimii ani, în lot cu câțiva băieți care deveneau semifinaliști la tineret, la EURO 2019, a abordat cu un singur gând duelul decisiv cu Slovacia, din grupele turneului final.
România a debutat perfect la acest turneu final, cu o victorie superbă în fața Ucrainei, un succes entuziasmant extrem de important, care a dat aripi tricolorilor că pot visa la acest EURO.
După un succes extraordinar cu Ucraina, România, cu moralul ridicat, nu a mai reușit să mențină ritmul și s-a văzut învinsă în fața unei echipe mult mai valoroase, Belgia, a treia echipă a lumii având un joc mai precis împotriva echipei lui Iordănescu.
Pe primul loc înaintea meciului decisiv de calificare și doar la mâna ei pentru a obține biletele de optimi, România a început duelul cu Slovacia împinsă de la spate de peste 35.000 de fani români care au colorat în galben Arena Națională din Frankfurt.
Paralel cu duelul nostru, de la aceeași oră, s-a jucat și celălalt meci din Grupa E, Ucraina - Belgia, partidă de care România nu a depins în cazul unei victorii sau a unui egal în jocul cu Slovacia.
Începutul partidei de la Frankfurt s-a menținut sub semnul echilibrului, cele două formații evoluând pe contre în primele minute ale confruntării. Adversarii au fost cei care au avut primele încercări spre careul lui Niță, dar "tricolorii" s-au apropiat și ei apoi de poarta lui Dubravka, menținându-se însă egalitatea pe tabelă.
În minutul 11, Rațiu a sprintat fabulos în flancul drept și a șutat senzațional la poarta slovacilor, după ce a pătruns printre adversari, dar mingea a fost respinsă de Dubravka. Balonul a ajuns apoi la Ianis Hagi, care l-a trimis peste poartă, iar România nu a reușit să miște tabela.
Mai apoi, Răzvan Marin a executat o lovitură liberă din afara careului, dar mingea expediată puternic a trecut puțin pe lângă bară, iar scorul a rămas 0-0.
În minutul 22, slovacii au dat primul semnal de alarmă, dintr-o lovitură liberă din afara terenului. Haraslin a centrat, iar balonul a fost deviat, trecând periculos pe lângă poarta lui Niță. Avertismentul Slovaciei a anunțat însă golul adversarei, care a mișcat tabela în minutul 24. Duda a deschis scorul la Frankfurt, înscriind cu capul după o centrare foarte bună a lui Kucka. Balonul l-a găsit descoperit în careu pe Duda, care, scăpat din marcaj, l-a învins pe Niță, ducând Slovacia în avantaj.
România a înghețat, căzând brusc de pe locul 1 în grupă pe locul 4, rezultat echivalent cu eliminarea din competiție.
Tricolorii, cu sabia deasupra capului, nu au reacționat imediat, permițându-i Slovaciei să rămână în atac. Până la urmă, Ianis Hagi, introdus pentru prima dată la acest turneu final în echipa de start, a obținut penalty-ul, după ce a fost faultat la marginea careului. După consultarea sistemului VAR, România a fost trecută la punctul de la 11 metri, iar Răzvan Marin și-a asumat responsabilitatea executării penalității primite.
În minutul 37, România a revenit în joc, egalând situația la 1 și urcând pe locul 1 în clasamentul Grupei E, după ce nici Belgia și nici Ucraina nu au marcat în partida cealaltă.
Ultima mare ocazie a primei părți ne-a aparținut tot nouă, în minutul 43. Drăguș a fost lansat perfect de Bancu și, după o cursă senzațională, a șutat, dar pe lângă poartă, iar la cabine s-a intrat la egalitate, 1-1, tot egal fiind și în meciul celălalt, 0-0 Belgia cu Ucraina.

România este în optimi la euro 2024

De la vestiare, Slovacia a ieșit cu mai multă dorință de ofensivă, iar în minutul 50 Niță a intervenit salvator la o minge respinsă greșit de Drăgușin, după ce Rațiu a pierdut balonul în fața unui fotbalist slovac.
Tot Slovacia a încercat să înscrie al doilea gol, în minutul 52, dar șutul lui Haraslin, din apropierea porții, a fost respins de Niță.
10 minute mai târziu, pe o ploaie torențială, România s-a năpustit și ea în careul Slovaciei, iar tricolorii au fost aproape de a prelua conducerea. După un pressing al "tricolorilor", Drăguș a șutat puternic din interiorul careului, iar mingea a trecut foarte puțin peste poartă. La poarta cealaltă, Niță a intervenit din nou salvator, cu piciorul, la un șut al lui Pekarik, care ajunsese într-o poziție periculoasă, iar goalkeeper-ul naționalei ne-a salvat într-un moment extrem de complicat. În continuare, Haraslin a șutat puternic de lângă Rațiu, dar balonul a trecut pe lângă poartă, iar România a scăpat cu fața curată.
În minutul 76, Vavro a încercat un șut de la mare distanță, dar mingea a trecut peste poarta lui Niță, iar ultimele minute din meci au fost absolut dramatice, cu suspans la cote maxime și cu egalitate în ambele partide din Grupa E.
Ultimele minute au părut o eternitate, dar România și Slovacia nu au mai riscat, ambele având biletele de calificare la aceste scoruri.
Nu s-a mai întâmplat nimic până la final, iar Generația de Suflet s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European, de pe primul loc, urmând a întâlni Slovenia sau Olanda.

România - Slovacia, echipele de start

ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 10. Hagi, 11. Bancu, 15. Burcă, 17. Coman, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 21. Stanciu-cpt. Selecționer: Edward Iordănescu
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 4. Rus, 5. Nedelcearu, 7. Alibec, 8. Cicâldău, 9. Pușcaș, 13. Mihăilă, 14. Olaru, 20. Man, 22. Mogoș, 23. Sorescu, 24. Racovițan, 25. Bîrligea, 26. Șut

SLOVACIA: 1. Dubravka – 2. Pekarik, 3. Vavro, 14. Skriniar, 16. Hancko – 19. Kucka, 22. Lobotka, 8. Duda – 26. Schranz-cpt, 18. Strelec, 17. Haraslin. Selecționer: Francesco Calzona
Rezerve: 12. Rodak, 23. Ravas – 4. Obert, 5. Rigo, 6. Gyomber, 7. Suslov, 9. Bozenik, 10. Tupta, 11. Benes, 13. Hrosovsky, 15. De Marco, 20. Duris, 21. Bero, 24. Sauer, 25. Kosa

Belgia merge de pe locul 2 în optimile euro

În celălalt meci din grupa E, Ucraina și Belgia au remizat, scor 0-0, rezultat care a contribuit la menținerea clasamentului așa cum era înainte de startul celor două partide de astăzi.
Prima ocazie a meciului le-a aparținut belgienilor. În minutul 7, Lukaku a primit balonul de la De Bruyne și a încercat un șut, dar mingea a fost prinsă fără probleme de Trubin.
Ulterior, în minutul 20, Yaremchuk a șutat de la distanță, dar fără a-l învinge pe Casteels. După alte 3 minute, Faes a vrut să înscrie cu un șut de la marginea careului, dar balonul a trecut pe lângă poarta ucrainenilor.
În minutul 34, Sudakov a avut o nouă ocazie pentru Ucraina, trimițând un șut din careu, dar mingea a fost prinsă de Casteels.
Ultima ocazie a primei reprize le-a aparținut belgienilor, Kevin De Bruyne încercând să-i pună probleme lui Trubin de la distanță, fără a reuși, însă, să deschidă scorul.
În partea a doua a meciului, prima șansă importantă de gol i-a aparținut, în minutul 64, lui Lukaku, care a intrat în careu și a șutat, dar Trubin a prins mingea fără mari dificultăți.
Apoi, în minutul 82, Stepanenko a trimis balonul cu capul din careu, dar mingea a trecut pe lângă poarta lui Casteels. Niciunul dintre cei doi portari nu a putut fi învins până la finalul partidei, în ciuda numeroaselor ocazii, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 0-0.
Toate cele 4 echipe au, în aceste condiții, câte 4 puncte. Belgia a terminat, astfel, faza grupelor pe locul 2, urmând a întâlni Franța în optimi, iar Ucraina a fost eliminată de la acest turneu final, ocupând ultima poziție a clasamentului grupei E.

Clasamentul final în Grupa E

  • 1. România - 4 puncte (1)
  • 2. Belgia - 4 puncte (1)
  • 3. Slovacia - 4 puncte (0)
  • 4. Ucraina - 4 puncte (-2)

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo