Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

UEFA a făcut lumină: nu coeficientul a departajat Danemarca și Slovenia! Uluitor ce s-a întâmplat

Nicu Savin

Publicat 26/06/2024 la 13:38 GMT+3

Dramatismul a atins cote uriașe în grupa C de la Campionatul European, după ce ultimele două partide, Anglia-Slovenia și Danemarca-Serbia, s-au terminat cu remize albe. În urma acestor rezultate, Danemarca și Slovenia au fost aproape imposibil de departajat și toată presa internațională a anunțat că danezii au terminat pe 2 datorită clasamentului mai bun din preliminarii, dar adevărul e altul.

Denmark v Slovenia.

Credit imagine: Getty Images

Grupa C de la Campionatul European s-a terminat într-un mod inedit. În ultima etapă, Anglia s-a duelat cu Slovenia, iar Danemarca a întâlnit Serbia. Paradoxal, în niciunul dintre meciuri nu s-a marcat, astfel că englezii au terminat pe primul loc (5 puncte), urmați de danezi și sloveni (3 puncte fiecare) și sârbi (două puncte).
Danemarca și Slovenia au fost aproape imposibil de departajat și toată presa internațională a anunțat la unison aseară că scandinavii au terminat pe locul 2 datorită clasamentului final din preliminarii. Cele două echipe au remizat în meci direct, au avut același număr de puncte, același golaveraj și același număr de goluri marcate. Penalty-urile au ieșit din discuție, pentru că acest criteriu se aplica doar dacă două echipe se întâlesc în ultima partidă din faza grupelor. Următorul criteriu a fost cel disciplinar, dar s-a crezut că și acolo a fost egalitate, ambele formații având câte 6 jucători avertizați în cele 3 meciuri. De aceea, toată lumea a crezut că Danemarca a terminat grupa pe locul secund pentru că a fost mai sus în clasamentul preliminariilor.
Doar că în această dimineață pe site-ul UEFA a apărut informația că Danemarca a fost în fața Sloveniei grație criteriului disciplinar. Acest lucru e punctat în paranteză, la ierarhia finală din Grupa C. Totuși, reprezentanții forului european nu au oferit explicații suplimentare și confuzia a fost foarte mare, pentru că totalul cartonașelor primite de Danemarca și Slovenia pe parcursul celor 3 partide jucate de fiecare ehipă e egal, dacă ne raportăm la casetele tehnice de pe site-ul UEFA (6 galbene de fiecare parte).

Danemarca a fost în fața Sloveniei grație criteriului disciplinar

Misterul a fost în cele din urmă deslușit de câteva mari publicații, printre care și ibericii de la Marca. Concret, Slovenia a adunat un total de 7 cartonașe galbene în cele 3 meciuri jucate, dar numai 6 dintre ele apăreau în caseta tehnică. Cel în plus a fost încasat de un membru al staff-ului, Milivoje Novakovic, chiar la meciul cu Danemarca din prima rundă.
Dovada că așa au stat lucrurile e oferită de tabelul publicat de UEFA după fiecare etapă de la EURO, în care sunt menționate toate sancțiunile disciplinare primite de fiecare echipă. După prima etapă, la Slovenia apar cu galben doi jucători, Celar și Stojanovic, dar și Milivoje Novakovic, în dreptul căruia nu e trecut numărul, ci un "S", ceea ce înseamnă că face parte din staff.
Conform anunțului făcut de UEFA înaintea Camoionatului European, criteriul disciplinar a fost al 7-lea și în regulament se specifică foarte clar că echipa avantajată e cea care are cel mai mic punctaj bazat pe cartonașele galbene și roșii primite de jucătorii și oficiali în cele 3 meciuri din grupă (se acordă un punct pentru fiecare cartonaș galben, 3 puncte pentru un roșu direct și 3 puncte pentru un roșu survenit în urma a două galbene). Ca atare, Slovenia a adunat 7 puncte la acest capitol, iar Danemarca numai 6 și de aceea scandinavii au terminat pe poziția a 2-a în grupă și vor juca împotriva Germaniei în optimi.
Trebuie punctat că și dacă exista egalitate la criteriul disciplinar, tot Danemarca era în față, grație poziției mai bune în ierarhia finală a preliminariilor. Danemarca a fost în aceeași grupă cu Slovenia și cele două echipe au terminat la egalitate de puncte, iar departajarea acolo s-a făcut la meciurile directe (Danemarca a câștigat cu 2-1 acasă și a remizat 1-1 în deplasare). Ulterior, pe baza performanțelor din preliminarii s-a alcătuit un clasament în funcție de care s-au construit cele 4 urne pentru tragerea la sorți. În grupele de 6 echipe s-au eliminat punctele obținute în fața ultimei clasate, pentru a se crea echidistanță, întrucât unele grupe au avut doar 5 echipe. În stabilirea ierarhiei finale s-a premiat locul în grupă mai mult decât numărul de puncte adunat. Spre exemplu, România a adunat 16 puncte în preliminarii, dar a fost în urna a 2-a, în fața Olandei sau Scoției, care au avut mai multe puncte, dar au terminat pe locurile 2 în grupele din care au făcut parte. Așadar, Danemarca și Slovenia au avut același număr de puncte, dar locul ocupat în grupă a contat în poziționarea lor în ierarhia finală a preliminariilor (Danemarca pe 9 - urna 1 și Slovenia pe 15 - urna 3).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo