Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Supercomputerul care a prezis favoritele la câștigarea Champions League, dar și ale top 5 campionate

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 01/11/2022 la 20:50 GMT+2

Unul dintre cele mai tari sisteme din lume de analiză, supercomputerul de la FiveThirtyEight a făcut predicțiile pentru favoritele la câștigarea trofeului UEFA Champions League în acest sezon, dar și pentru cele mai mari șanse la Europa League și top 5 campionate europene.

The Champions League Trophy stands on display during the UEFA Champions League Group stage draw ceremony, at the Grimaldi Forum, Monte Carlo in Monaco, on August 24, 2017. (Photo by TF-Images/TF-Images via Getty Images)

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
De multe ori fotbalul este statistică, însă rămâne cel mai iubit sport din lume și datorită impredictibilității și surprizelor care pot apărea pe parcursul unui meci, în desfășurarea unei competiții sau de-a lungul unui întreg sezon. Totuși, specialiștii încearcă să ofere date cât mai aproape de realitate pentru a prezice echipele cu cele mai mari șanse de a pune mâna pe un anumit trofeu și au creat tot felul de supercomputere, care pe baza unor sisteme complexe analizează mai mulți indici și pot oferi o perspectivă asupra șanselor favoritelor într-o anumită competiție.
FiveThirtyEight este un site care se ocupă exact de acest lucru și în urma datelor pe care le culege de pe mai multe site-uri de specialitate în fotbal, oferă săptămânal pronosticuri pentru favoritele la competițiile de top, în funcție de mai multe variabile. În urma unei analize amănunțite, fiecare club obține un anumit rating și pe baza acestuia se analizează șansele pe care respectiva echipă le are în fiecare meci pe care urmează să-l joace.

Un supercomputer a calculat șansele la câștigarea Champions League și Europa League

Pe baza mai multor date statistice furnizate de site-uri de specialitate din domeniul fotbalului, dar și în urma ultimelor rezultate atât din sezonul actual, cât și din cel precedent, un supercomputer a calculat șansele echipelor favorite la câștigarea celor mai râvnite trofee la nivel de club din competițiile gestionate de UEFA, Champions League și Europa League.
Folosind metoda "Monte Carlo", adică o modalitate statistică utilizată pentru a estima rezultatele unei anumite confruntări, sistemul face aproximativ 20 de mii de simulări pentru fiecare campionat în parte, astfel că au apărut date concrete despre șansele pe care le au echipele de top să ridice trofeele UEFA Champions League și UEFA Europa League.
În cazul celei mai tari competiții inter-cluburi din lume, procentajul cel mai mare pentru o victorie în actul final îl deține campioana en-titre a Angliei, Manchester City, 26%, fiind urmată îndeaproape de campioana Germaniei, Bayern Munchen cu un procentaj de 25%. Astfel, soft-ul preconizează o finală între echipele lui Pep Guardiola și Julian Nagelsmann, însă iată care este componența unui top 10, în continuarea celor două:
  • Paris Saint-Germain - 11%
  • Liverpool - 7%
  • Real Madrid - 7%
  • Napoli - 5%
  • Chelsea - 4%
  • FC Porto - 3%
  • Inter Milan - 3%
  • Benfica - 2%
De asemenea, o statistică interesantă este dată și în cazul celei de-a doua competiții europene ca importanță, unde e deja confirmată prezența unor adevărate forțe din fotbalul european.
  • FC Barcelona - 24%
  • Arsenal - 15%
  • Ajax Amsterdam - 9%
  • Manchester United - 8%
  • Rennes - 4%
  • Freiburg - 4%
  • Real Sociedad - 4%
  • PSV Eindhoven - 3%
  • Real Betis - 3%
  • Salzburg - 3%
Așadar, supercomputerul care a analizat posibilitățile pentru acest sezon ia în calcul că marea finală de la Budapesta să se dispute între echipa momentului din Premier League, Arsenal și formația care are un alt antrenor spaniol pe banca tehnică, FC Barcelona, catalanii fiind în momentul de față favoriți să cucerească trofeul.
Citește și:

Favoritele din top 5 campionate europene

În cazul celor mai tare campionate europene, surprizele sistemului vin din Serie A și La Liga, pentru că în celelalte 3 campionate de top, favorite rămân formațiile care au câștigat și în sezonul precedent titlul de campioană.
Prima ligă italiană pare să-și schimbe campioana pentru al 3-lea an consecutiv, pentru că după Inter și AC Milan, anul acesta ar fi rândul celor de la Napoli să câștige "Scudetto", având un procentaj covârșitor de 61%. Echipele din Milano, Inter și AC ocupă locurile 2, respectiv 3 în clasamentul șanselor cu procente de 13%, respectiv 12%, în timp ce Juventus e doar pe locul 7, cu 1% șanse de a câștiga campionatul. Pe locurile 4 și 5 sunt la egalitate AS Roma și Atalanta cu 5% fiecare, iar peste "bătrâna doamnă" este chiar și Lazio Roma, cu o probabilitate de 2%.
De asemenea, în La Liga ar urma să se schimbe campioana, pentru că sistemul le acordă catalanilor lui Xavi mai multe șanse la câștigarea titlului decât rivalei Real Madrid, chiar dacă clubul din capitala Spaniei a câștigat ultimul duel direct cu Barcelona cu scorul de 3-1. 56% este procentajul echipei "blaugrana", față de 41% cât are Real Madrid, iar formația care ar completa podiumul ar fi Atletico Madrid, cu 2% șanse să câștige campionatul.
Favorită certă la câștigarea campionatului este Paris Saint-Germain, pentru că supercomputerul prezice că actuala campioană are 91% șanse să termine din nou pe primul loc în Franța, fiind urmată, culmea, de Rennes și surpriza Lens cu 3% șanse fiecare, iar Marseille are doar 1% procentaj de a reuși să se impună în Ligue 1.
O situație asemănătoare este și în Germania, unde Bayern este clar favorită să cucerească titlul, fiind cotată cu 89% din șanse, spre deosebire de următoarele "clasate", Borussia Dortmund cu 4%, Freiburg și Union Berlin cu 2% fiecare.
Ultimul, dar nu cel din urmă, pentru că vorbim de cel mai puternic campionat de fotbal din lume, Premier League, ar trebui să-și păstreze campioana, cu toate că Arsenal este momentan lider în clasament. Cu "robotul" Erling Haaland în mare formă, echipa de pe Etihad Stadium are 73% șanse să iasă din nou campioană, în timp ce Liverpool, clubul cu care s-a duelat direct în ultimii ani pe trofee Pep Guardiola, este văzută cu șansa a 4-a. Iată topul integral privind predicțiile din prima ligă din Anglia:
  • Manchester City - 73%
  • Arsenal - 16%
  • Manchester United - 3%
  • Liverpool - 2%
  • Tottenham - 2%
  • Chelsea - 2%
  • Newcastle - 1%
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo