Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine e Maccabi Tel Aviv, viitoarea adversară a FCSB-ului în turul 2 preliminar al Champions League

Cristian Mihala

Publicat 19/06/2024 la 13:51 GMT+3

FCSB și-a aflat azi posibilul adversar din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Campioana României a avut ghinion, urmând a juca în dublă manșă cu Maccabi Tel Aviv, campioana Israelului. Dintre cele 4 oponente anunțate de UEFA în această dimineață, campioana din "Țara Sfântă" era de departe formația cel mai bine cotată.

Maccabi Tel Aviv, posibila adversară a FCSB-ului din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor

Credit imagine: Getty Images

FCSB va juca în primul tur preliminar al Ligii Campionilor cu echipa sanmarineză AC Virtus 1964, potrivit tragerii la sorţi efectuate marţi, la Nyon. Campioana României a evitat ieri formații mai valoroase - Dinamo Batumi (Georgia), FC Dinamo Minsk (Belarus) -, dar probabil că nu ar fi avut emoții indiferent de numele adversarei.
Azi, de la 13:00, a fost programată tragerea la sorți a partidelor din turul secund al competiţiei, iar roș-albaștrii sperau să fie din nou ocrotiți de șansă. În această dimineață, UEFA a restrâns lista posibililor adversari ai formației lui Charalambous, iar veștile erau excelente: FCSB a evitat Sparta Praga, Ferencvaros și, în special, PAOK. Posibilele oponente rămăseseră 4 - Maccabi Tel Aviv (Israel), Qarabag (Azerbaidjan), învingătoarea din duelul Slovan Bratislava (Slovacia) - FC Struga (Macedonia de Nord) sau câștigătoarea dublei FK Panevezys (Lituania) - HJK Helsinki (Finlanda), iar Zeița Fortuna nu a mai fost de partea campioanei.

Maccabi Tel Aviv, cel mai periculos adversar pentru FCSB în turul 2 preliminar al UCL

Maccabi Tel Aviv este, pe hârtie, cel mai greu adversar pentru deținătoarea titlului din Superligă, israelienii având un lot cotat la 24 de milioane de euro. "The Yellows" au cucerit titlul pentru a 24-a oară și au avut în ultimele două decenii rezultate bune în Europa: două prezențe în grupele Champions League și două primăveri europene de Europa League, ultima în 2020-2021, când au fost eliminați de Șahtior în 16-imi.
Clubul din Israel vine după o comportare meritorie în Conference League, unde a ajuns în optimile competiției. Deși a câștigat manșa tur cu Olympiacos cu 4-1, în cele din urmă grecii, care aveau să câștige trofeul, au întors soarta calificării în returul decis în prelungiri.
Maccabi a fost antrenată în ultimul sezon de Robbie Keane, fostul mare atacant de la Tottenham Liverpool sau Celtic, dar acesta a decis să părăsească gruparea la finalul stagiunii, după ce a luat titlul, motivat probabil de o ofertă din Regat. Oficialii din Tel Aviv nu au numit încă succesorul irlandezului, dar probabil asta e o chestiune de zile.
Cel mai valoros jucător al israelienilor este Felício Milson, un atacant de bandă de 24 de ani portughez, născut în Angola, care a ajuns la Maccabi în schimbul a 700.000 de euro, în 2023. În ultimul sezon, el a marcat 7 goluri și și-a ajutat echipa cu 13 pase decisive, astfel că în prezent e cotat la 4 milioane de euro.

Maccabi Tel Aviv a început să investească din nou masiv în transferuri

După o perioadă de câțiva ani în care oficialii clubului s-au întărit aproape exclusiv pe jucători aflați la final de contract cu alte cluburi, șefii formației din Tel Aviv au înțeles că, pentru performanță, e nevoie și de un buget considerabil. La adăpostul banilor veniți din transferurile lui Daniel Peretz (plecat la Bayern), Djordje Jovanovic (Basel) și Parfait Guiagon (Charleroi), israelienii au făcut spectacol în fereastra de transferuri de vara trecută, aducând nu mai puțin de 5 jucători de peste 700.000 de euro. Recordul a fost bifat de Yonatan Cohen, fost la Pisa, pentru care Maccabi a chletuit 1,3 milioane de euro. Din păcate, acestă mutare nu a avut efectul scontat, mijlocașul ofensiv de bandă stânga jucând destul de puțin în ultima stagiune.
În această vară, Maccabi s-a întărit deja cu un fotbalist capabil să facă diferența: puștiul de 20 de ani Elad Madmon, care a atras atenția unor cluburi puternice din Vest. Totuși, gruparea din Tel Aviv s-a mișcat cel mai repede și a plătit pentru achiziționarea lui 1,6 milioane de euro, convingându-l pe fotbalist că va fi titular indiscutabil și va avea ocazia să crească și mai mult, astfel încât, într-un an-doi, să facă saltul către o formație mare, unde să aibă șanse reale de a juca. Suma pare uriașă pentru un tânăr de doar 20 de ani, dar trebuie spus că Madmon vine după o stagiune excelentă la Hapoel Hadera, unde a marcat 12 goluri.
Campioana României va debuta în preliminariile Ligii Campionilor în turul întâi în deplasare, pe 9 sau 10 iulie, iar manşa secundă se va disputa la Bucureşti, pe 16 sau 17 iulie. Manșa întâi din turul secund se va disputa pe 23-24 iulie, returul având loc o săptămână mai târziu (30-31 iulie).
Prezența lui Florinel Coman&Co în turul doi preliminar e extrem de importantă, pentru că, o eventuală eliminare în această fază, nu ar însemna finalul aventurii europene. FCSB ar continua în turul 3 preliminar al Europa League.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo