Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Andy Wellinger, victorie mare la Oberstdorf, în prima etapă din Turneul celor 4 Trambuline

Nicu Savin

Publicat 29/12/2023 la 20:25 GMT+2

Andy Wellinger a câștigat prima etapă a Turneului celor 4 Trambuline, desfășurată la Oberstdorf. În fața proriilor fani, germanul a reușit două sărituri excelente și l-a devansat cu 3 puncte pe Ryoyu Kobayashi. Pe ultima treaptă a podiumului a urcat Stefan Kraft (+ 10,4 puncte).

Andy Wellinger a câștigat prima manșă de la Oberstdorf, în Turneul celor 4 Trambuline

Prima etapă a Turneului celor 4 Trambuline a oferit un spectacol de zile mari și a fost una de vis pentru fanii germani, deoarece Andy Wellinger a obținut o victorie răsunătoare.
Așa cum se întâmplă de fiecare dată, în prima manșă au avut loc 25 de dueluri din care câștigătorul a avansat în manșa secundă. Majoritatea favoriților și-au respectat statutul, dar nu a fost cazul lui Halvor Egner Granerud. Câștigătorul Vulturului de Aur la ediția precedentă a fost învins de italianul Giovanni Bresadola și nu a prins nici cele 5 locuri de lucky-loser (a fost primul sub linie), astfel că și-a compromis aproape orice șansă de a-și apăra trofeul. Trebuie spus că norvegianul nu se număra oricum printre favoriți, arătând o formă slabă în primele 8 etape al Cupei Mondiale.
Câștigătorul primei manșe a fost Andy Wellinger, cel care a fost cel mai bun și în calificările de ieri. Ryoyu Kobayashi a sperat până în ultima clipă că va sări ultimul în manșa secundă, dar Wellinger a avut o prestație stelară, aterizând la 139,5 metri, de departe cea mai lungă săritură a manșei.
Germanul a adunat cu 4,8 puncte peste Ryoyu Kobayashi și cu 5,6 puncte peste Stefan Kraft, liderul la zi al Cupei Mondiale, astfel că lupta pentru victorie rămânea deschisă.

Andy Wellinger, victorie entuziasmantă la Oberstdorf, în Turneul celor 4 Trambuline

În manșa secundă, oameni ca Peter Prevc și Lovro Kos au stat cel mai mult la locul de onoare, dar podiumul a fost acaparat de ultimii trei săritori. Kraft a trecut pe primul loc după o săritură de 125 de metri, cu un punctaj total de 289,9 puncte. Ryoyu Kobayashi l-a devansat pe austriac cu o săritură de 129 de metri (306,3 puncte), dar ultimul cuvânt i-a aparținut lui Andy Wellinger.
Încurajat frenetic de peste 15.000 de fani, neamțul a sărit 128 de metri și a obținut un total de 309,3 puncte, reușind o victorie mare. Pentru campionul olimpic din 2018 a fost prima victorie a carierei în Turneul Celor 4 Trambuline.
Succesul de azi îi face să viseze pe fanii germani. De la legendarul Sven Hannawald (2001-2002), niciun săritor din Geramania nu a câștigat Turneul celor 4 Trambuline. De atunci, Severin Freund (2015/16), Andreas Wellinger (2017/18), Markus Eisenbichler (2018/19) și Karl Geiger (2020-2021) au terminat pe poziția a 2-a în clasamentul final.
Turneul celor 4 Trambuline va lua doar o zi de pauză. Duminică, 31 decembrie, vor avea loc calificările pentru etapa a 2-a, care se va desfășura tot în Germania, dar la Garmish-Partenkirchen. Competiția propriu-zisă va fi luni, în prima zi a anului 2024. Ulterior, săritorii se vor muta în Austria, pentru ultimele două etape: la Innsburck (2-3 ianuarie) și Bischofshofen (5-6 ianuarie). Toate întrecerile vor fi LIVE pe Eurosport și aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo