Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Succesul lui Luca Brecel de la Campionatul Mondial, victoria unui continent! Ce înseamnă pentru Belgia acest triumf

Nicu Savin

Actualizat 02/05/2023 la 00:40 GMT+3

Luca Brecel a dat peste cap toate calculele specialiștilor și a câștigat Campionatul Mondial de snooker. Provenind din Belgia, o țară fără tradiție în acest sport, tânărul de 28 de ani a devenit primul om din Europa continentală care se impune la Crucible, iar acest succes poate fi o deschidere de drumuri către alți sportivi din țări care nu reprezintă nimic în acest sport.

Așa a câștigat Luca Brecel primul titlu mondial! Belgianul, descătușat când victoria a fost clară

Luca Brecel este noul campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finală pe mult mai consacratul Mark Selby, scor 18-15. Belgianul a jucat la fel de dezinvolt ca pe întreg parcursul turneului și a obținut o performanță fabuloasă, pe care nimeni nu a anticipat-o înaintea turneului.
Astfel, Brecel a rescis istoria snookerului, devenind primul jucător din Europa continentală care triumfă la Crucible. În istoria modernă a acestui sport, canadianul Cliff Thorburn (1980) și australianul Neil Robertson (2010) erau singurii jucători din afara Regatului Unit care au cucerit trofeul la Crucible.
Un sport de nișă până în anii '80-'90, care se juca aproape exclusiv în Marea Britanie sau fostele colonii ale Imperiului Britanic, snookerul a devenit de astăzi un sport al tuturor. Luca Brecel a demonstrat că se poate ajunge la cea mai înalta performanță și dacă provi dintr-o țară fără tradiție, iar victoria sa este o deschidere de drumuri către alți jucători din categoria sa. Totuși, va fi extrem de greu ca un alt jucător să repete performanța sa în viitorul apropiat, dar fiind faptul că niciun alt jucător din Europa continentală nu se află nici măcar în top 60 mondial. Ca atare, se poate spune că victoria lui Brecel de la Sheffiel e victoria unui întreg continent.
picture

Luca Brecel e "de pe altă planetă"! Lovitură magnifică și un nou break câștigător în finala cu Selby

Luca Brecel, primul jucător din Europa continentală care devine campion mondial la snooker

De astăzi, Belgia nu mai are numai o națională puternică la fotbal, ciliști care excelează în marile curse sau campioni mondiali și olimpici la diverse alte sporturi, ci îl are și pe Luca Brecel campion mondial la snooker. Un talent uriaș, care a reușit să confirme la cel mai înalt nivel, chiar dacă drumul către succes nu a fost deloc ușor pentru el.
În numai două săptămâni, Luca Brecel a reușit să devină un adevărat star în Belgia, iar imaginea sa apare pe toate site-urile și ziarele de sport și nu numai. Carlo Brecel, tatăl lui Luca, anunța încă înainte ca fiul său să-l învingîă pe Selby că impactul performanței sale este unul uriaș în țara flamandă.
"Finala Campionatului Mondial este foarte urmărită în Belgia. Nu pot decât să fiu mândru de Luca. Toți sunt mândri de el. Știam că este posibil, că el poate face asta. Luca are deja mulți susținători, dar sperăm că snookerul din Belgia va primi o recunoaștere suplimentară și va crește și mai mult datorită acestor realizări.", a spus Carlo Brecel, citat de netherlands.postsen.com.
Născut pe 8 martie 1995, Luca Brecel a început să practice acest sport la vârsta de 9, iar la 12 ani reușea deja primul său break de peste 100 de puncte într-un meci oficial. Talentul său extraordinar a atras repede atenția specialiștilor, iar rezultatele au început să apară.
În aprilie 2009, Brecel a devenit cel mai tânăr campion european U19, la vârsta de 14 ani, dar acel succes era doar începutul unei cariere care se anunța foarte promițătoare. În mai 2011, belgianul a primit un wild-card pentru circuitul mondial și în primul său meci ca profesionist l-a învins pe mult mai cunoscutul Anthony Hamilton. În acel sezon, Brecel a devenit cel mai tânăr jucător care ajunge pe tabloul principal la Campionatul Mondial. El a jucat primul său meci la Crucible în 2012, la 17 ani și 45 de zile. A pierdut cu 5-10 în fața lui Stephen Maguire, dar impresia lăsată a fost una lăudabilă.
În 2017, Brecel a devenit primul jucător din Europa continentală care a câștigat un turneu de clasament, când l-a învins pe Shaun Murphy în finala Campionatului Chinei. În 2021 ajuns în prima sa finală a unui turneu din cadrul Triplei Coroane, la UK Championship, dar a pierdut cu 5–10 în fața lui Zhao Xintong. Belgianul și-a revendicat al doilea titlu la turneele de clasament o săptămână mai târziu, învingându-l pe John Higgins cu 9–5 în finala de la Scottish Open. În 2022 a câștigat și Championship League și a ajuns în finală la English Open, pierzând în fața lui Mark Selby, scor 6-9.
Rezultatele constant bune l-au propulsat în top 16 mondial, dar impresia era că Brecel nu tratează snookerul cu cea mai mare seriozitate. Acesta a oscilat între meciuri fantastice, învingând jucători de top, și prestații lamentabile la unele competiții. Practic nimic nu anunța performanța colosală de la actuala ediție a Campionatului Mondial, mai ales că existau multe multe semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a rămâne focusat timp de două săptămâni. Luca a demonstrat contrariul și acum este ovaționat de toată lumea snookerului.
picture

Luca Brecel "sfidează gravitația"! Lovitura fabuloasă prin care s-a distanțat la 5-1 de Mark Selby

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo