Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premieră istorică în snookerul mondial! Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva la Masters

Nicu Savin

Publicat 11/01/2024 la 10:32 GMT+2

Ediția din acest an a Mastersului, cel mai prestigios turneu invitațional din snooker, marchează o premieră absolută în istoria competiției. Pentru prima dată, 7 jucători englezi sunt prezenți în sferturile de finală, singurul "intrus" fiind Mark Allen.

Mark Allen, lovitură genială la Masters! A trimis cu 3 mante bila de joc în buzunar

Odată cu succesul lui Mark Selby contra lui Robert Milkins a fost definitivat tabloul complet al sferturilor de finală de la Masters. Un fapt deosebit de interesant era deja sigur după a 3-a zi de concurs și anume că 7 dintre cei 8 sfertfinaliști sunt englezi. Este pentru prima dată în istoria competiției când se întâmplă așa ceva.
Din cei 16 jucători care au fost prezenți la start, doar 7 nu sunt englezi, iar 6 dintre ei au fost eliminați în primul tur. În prima zi, Luca Brecel (Belgia) a fost învins de Jack Lisowski (2-6), iar Zhang Anda (China) a cedat contra lui Shaun Murphy (2-6). În a 2-a zi, Ronnie O'Sullivan a trecut de Ding Junhui (China) cu 6-3, iar Ali Carter s-a impus cu 6-4 în duelul cu Mark Williams (Țara Galilor). Premiera absolută a devenit realitate odată cu eșecul lui Neil Robertson (Australia) în fața lui Barry Hawkins (3-6).

Masters 2024 | Pentru prima dată în istorie 7 englezi sunt în sferturile de finală

Singurul jucător din afara Angliei care va juca în sferturi este Mark Allen (Iralanda de Nord), campionul din 2018, care a trecut în decisiv de John Higgins (Scoția), scor 6-5.
De la prima ediție a Mastersului (1975) și până acum s-a întâmplat de 4 ori ca 6 dintre sfertfinliști să fie de naționalitate engleză. Prima astfel de situație s-a înregistrat în 1990, când Stephen Hendry (Scoția) și Doug Montjoy (Țara Galilor) erau singurii jucători din afara Angliei care ajungeau în sferturi. Istoria s-a repetat în anul următor, cu mențiunea că în locul lui Montjoy, în ultimii 8 a ajuns un alt galez, Terry Griffihts.
Au urmat 29 de ediții la rând în care cel puțin 3 jucători din afara Angliei au intrat în sferturi, dar în 2020 au fost din nou 6 englezi în această fază. Scoțienii John Higgins și Stephen Maguire erau singurii "intruși" din sferturi. În fine, ultima situație de acest gen s-a petrecut chiar anul trecut, când Mark Williams și Hossein Vafaei au fost singurii non-englezi care au trecut de primul tur.
Așadar, șansele ca a 50-a ediție de Masters să fie câștigată de un jucător englez sunt mai mari ca niciodată, dar Mark Allen poate da oricând calculele peste cap. Din cele 49 de ediții anterioare, 22 au fost câștigate de englezi, Ronnie O'Sullivan având cele mai multe succese (7). Pe locul 2 în această ierarhie este Scoția (9 titluri), urmată de Țara Galilor (6), Irlanda de Nord (4), Canada (3), Australia și China (câte două) și Africa de Sud (1).
Programul sferturilor de finală de la Masters
  • Ronnie O'Sullivan - Barry Hawkins (joi, ora 15:00)
  • Shaun Murphy - Jack Lisowski (joi, ora 21:00)
  • Judd Trump - Ali Carter (vineri, ora 15:00)
  • Mark Allen - Mark Selby (vineri, ora 21:00)
Toate meciurile de la Masters vor fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport pe parcursul acestei săptămâni.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo