Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Se pregătesc schimbări importante în tenis! ATP va testa două reguli noi la Mastesul de la Madrid

Nicu Savin

Publicat 03/04/2024 la 14:22 GMT+3

Șefii tenisului sunt în căutare de soluții pentru a face sportul alb cât mai atractiv pentru fanii. Una din marile probleme sunt timpii morți din cadrul meciurilor, iar șefii ATP vor testa două reguli noi la Mastersul de la Madrid, menite să scurteze durata partidelor.

Carlos Alcaraz of Spain returns a shot to Jannik Sinner of Italy during the Men's Semifinals of the BNP Paribas Open at Indian Wells Tennis Garden on March 16, 2024 in Indian Wells, California

Credit imagine: Getty Images

Tenisul mondial, la fel ca toate sporturile, e într-o continuă schimbare, iar oamenii care conduc destinele sportului alb caută să vină cu inovații pentru a păstra viu interesul pentru acest sport. Una dinte problemele reale ale tenisului este că niciodată nu se știe cât durează un meci, iar asta atrage mai multe inconveniente, pentru televiziuni și fani.
Șefii tenisului mondial au încercat să introducă reguli care să scurteze pe cât posibil durata partidelor, fără ca esența sportului să fie afectată. La toate Grand Slam-urile s-a introdus tie-break în decisiv, iar nu de mult s-a introdus și durata de maxim 25 de secunde pe care jucătorii o au la dispoziție pentru a servi. De câțiva ani buni, la majoritatea competițiilor de dublu se joacă punct decisiv la 40-40, o regulă pe care unii ar dori-o implementată și la simplu.

ATP va testa la Madrid două reguli noi, menite să scurteze durata meciurilor

Se consideră totuși că nu e suficient, iar ATP va testa două noi reguli, menite să scurteze meciurile. Conform puntodebreak.com, acest lucru se va întâmpla la Mastersul de la Madrid, care va avea loc în perioada 24 aprilie - 5 mai, iar programul "pilot" va fi aplicat doar în competiția de dublu.
Mai exact, jucătorii vor avea la dispoziție doar 15 secunde pentru a servi, în loc de 25, după punctele cu maxim 3 lovituri. La dublu există foarte multe astfel de puncte, deci e clar că vor exista mult mai puțini timpi morți, pentru că jucătorii vor trebuie să se grăbească să servească din nou.
În plus, meciurile de dublu de la Madrid se vor juca fără pauză de scaun la fiecare două game-uri, în primul set. Jucătorii vor schimba doar terenurile până la finalul actului de deschidere, când vor avea o perioadă de odihnă mai mare decât de obicei.
În cazul în care feed-back-ul va fi pozitiv, ATP va încerca să introducă treptat aceste reguli și la competițiile de simplu. De notat că va fi nevoie de ajustări în cazul regulii legate de seturile fără pauză de scaun. La simplu, unele seturi durează peste o oră și ar fi imposibil ca jucătorii să nu aibă măcar o pauză în care să stea jos și să-și adune forțele. Totuși, tendința generală e de a diminua numărul pauzelor. De exemplu, se întâmplă deseori ca două game-uri să dureze 2-3 minute, ori după un astfel de moment s-ar putea trece direct la schimbarea terenului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo