Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Roland Garros, ziua 14 | Iga Swiatek a câștigat turneul de la Roland Garros după o victorie "fulger"

Nicu Savin

Actualizat 08/06/2024 la 17:49 GMT+3

Iga Swiatek și-a apărat pentru al doilea an consecutiv titlul de la Roland Garros, după ce a câștigat finala cu Jasmine Paolini în doar 69 de minute. Italiana a făcut prima break-ul în meci, însă din acel moment poloneza a fost imbatabilă și nu i-a mai dat nicio șansă adversarei sale.

Iga Swiatek

Credit imagine: Getty Images

UPDATE | Iga Swiatek a cucerit pentru a treia oară la rând titlul de la Roland Garros, după ce s-a impus într-o oră și nouă minute în fața lui Jasmine Paolini, scor 6-2, 6-1. Este al patrulea trofeu pe care poloneza îl câștigă la Paris și al cincilea de Grand Slam per total.
La 23 de ani și 8 zile, Iga Swiatek a devenit cea mai tânără jucătoare din Era Open care a obținut al patrulea titlu de simplu feminin la Roland Garros.
picture

Iga Swiatek, o SUPERCAMPIOANĂ! Așa a câștigat "Regina zgurii" un nou titlu la Roland Garros

UPDATE | Iga Swiatek a câștigat primul set al finalei feminine de la Roland Garros. Paolini a vrut să îi creeze câteva probleme în startul întâlnirii, a fost prima care a reușit break-ul, dar poloneza a revenit și nu a lăsat loc de surprize, punând în drepul ei cel dintâi set, scor 6-2.

UPDATE | Se apropie momentul mult așteptat al turneului de Grand Slam de la Roland Garros! Iga Swiatek și Jasmine Paolini se vor duela pentru marele trofeu, iar partida poate fi urmărită în direct pe Eurosport 1, în comentariul lui Radu Abramescu și al Alexandrei Dulgheru, dar și în aplicația Max, noua noastră platformă de streaming.

Iga Swiatek și Jasmine Paolini vor juca cu trofeul pe masă în finala Roland Garros 2024. Chiar dacă meciul are o favorită certă, în persoana polonezei, micuța sportivă din Italia are avantajul de a nu avea nimic de pierdut, ea depășind deja orice așteptări odată cu accederea în ullimul act. Organizatorii au anunțat că marele meci va începe la ora 16:00 (ora României), pe arena Philippe Chatrier.
Casa Pariurilor Roland Garros 2024
Acest articol vă este oferit de Casa Pariurilor
Liderul mondial a început în forță turneul, câștigând fără probleme în primul tur contra franțuzoaicei Leolia Jeanjean, dar în runda a 2-a a fost aproape de eliminare. Iga a salvat minge de meci în duelul cu Naomi Osaka, dar apoi și-a distrus efectiv toate adversarele pe care le-a întâlnit. Marie Bouzkova, Anastasia Potapova, Marketa Vondrousova și Cori Gauff nu au avut replică în fața polonezei, care va juca a 4-a sa finală la Paris, a 3-a consecutivă.
picture

Iga Swiatek - Coco Gauff - Roland-Garros Rezumat

De partea cealaltă, Jasmine Paolini a avut un parcurs mult mai dificil. În primele două tururi nu a pierdut set cu Daria Saville și Hailey Baptiste, dar în următoarele 3 meciuri a câștigat în 3 seturi cu Bianca Andreescu, Elina Avanesyan și Elena Rybakina, victoria din sferturi contra reprezentantei Kazakhstanului fiind una dintre cele mai mari surprize ale turneului. Italianca a acut și ceva șansă, pentru că Mirra Andreeva a produs la rândul său o surpriză colosală și a învins-o în sferturi pe Aryna Sabalenka. Jasmine nu a avut emoții cu rusoaica de 17 ani în semifinale și va juca pentru prima dată în carieră în finala unui Grand Slam.
picture

Jasmine Paolini "a zburat" spre finala de la Roland Garros! Mirra Andreeva, fără replică

A 5-a italiancă din finala unui Grand Slam are o poveste de-a dreptul interesantă. Tatăl ei este italian, iar mama lui Jasmine este ganezo-poloneză. Un reporter polonez a întrebat-o pe Jasmine despre originile ei și a fost uluit să afle că italianca vorbește fluent limba poloneză: "Când eram mică, mama mea îmi vorbea în poloneză. Acum pot vorbi în poloneză, dar câteodată uit anumite cuvinte".
Ca urmare a faptului că stăpânește destul de bine limba lui Swiatek, numărul unu mondial a început să o simpatizeze tot mai mult, astfel că cele două sunt foarte apropiate în vestiar, gratulându-se de fiecare dată când au ocazia.
"Încerc să vorbesc în poloneză cu Iga, dar nu e ușor, sunt foarte rușinoasă, pentru că nu am încredere totală în modul în care mă exprim. Ne felicităm mereu pentru succese, țin minte cât de frumos mi-a vorbit după Dubai (n.r. turneu câștigat de italiancă anul acesta, după ce în semifinale o eliminase pe Sorana Cîrstea). Îmi urează succes înainte de fiecare meci, când ne întâlnim în vestiar, e o persoană minunată, avem o relație foarte bună", a dezvăluit Paolini la conferința de presă.

Iga Swiatek - Jasmine Paolini, finala Roland Garros 2024

Iga Swiatek și Jasmine Paolini s-au mai întâlnit numai de două ori până acum. Prima dată se întâmpla acum 6 ani, în finala unui turneu ITF de la Praga, când poloneza a câștigat clar, scor 6-2, 6-1. Al doilea meci direct a avut loc în turul doi de la US Open 2022, când italianca a câștigat tot numai 3 game-uri (6-3, 6-0).
Nu încape îndoială că Swiatek pornește cu prima șansă, dar într-o finală orice se poate întâmpla, iar presiunea va fi numai pe favorită. Iga este în fața unei performanțe istorice, aceea de a câștiga de 3 ori la rând marele trofeu de la Roland Garros. Ultima jucătoare care a reușit așa ceva a fost Justine Henin, între 2005 și 2007. Cu un succes sâmbătă, liderul WTA ar egala-o pe legendara belgiancă și la numărul de trofee în total (4). În Era Open, numai Monica Seles a mai câștigat de 3 ori la rând la Paris în afară de Henin, între 1990 și 1992.
De cealaltă parte, un succes al lui Jasmine Paolini ar însemna de asemenea un moment istoric, pentru că aceasta ar deveni abia a 2-a italiancă ce se impune la Roland Garros. Prima a fost Francesca Schiavone, în 2010, când a învins-o în finală pe Samantha Stosur. Schiavone a făcut finală și în 2011, dar a pierdut la Na Li, iar în anul următor Sara Errani atingea ultimul act, dar era învinsă clar de Maria Sharapova. La 12 ani distanță, Paolini va ține toată Italia cu sufletul la gură, mai ales că Jannik Sinner a cedat dramatic în prima semifinală de la masculin, 2-3 la seturi contra lui Carlos Alcaraz.
Emoțiile italienilor vor continua și după finala feminină, pentru că imediat va avea loc finala de dublu masculin. Acolo, Simone Bolelli și Andrea Vavassori vor da piept cu perechea Marcel Arevalo / Mate Pavic, care azi au produs surpriza și i-au învins în 3 seturi pe favoriții 1, Marcelo Granollers / Horacio Zeballos.
Nu rata niciun moment din acțiunea care va fi transmisă pe Max, noua noastră platformă de streaming, acolo unde poți vedea fiecare meci de la Roland Garros, al doilea turneu de Grand Slam al anului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo