Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Wimbledon, ziua 13 | Vondrousova câștigă Wimbledon 2023! Ons Jabeur a cedat în două seturi

Andrei Nicolae

Actualizat 15/07/2023 la 17:39 GMT+3

Wimbledon, ziua 13 | Cel de-al treilea turneu de Grand Slam al anului este aproape de final, iar ziua de sâmbătă marchează prima finală de pe tabloul de simplu, mai exact cel feminin. Marketa Vondrousova și Ons Jabeur se vor lupta pentru primul lor titlu de mare șlem într-un duel ce se anunță extrem de interesant.

Wimbledon 2023 se desfășoară în perioada 3-16 iulie, în direct pe Eurosport & pe aplicația Eurosport

Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 6-4: Marketa Vondrousova e noua campioană de la Wimbledon. Cehoaica a închia partida la a doua minge de meci și s-a impus cu un dublu 6-4, după doar o oră și 22 de minute.
picture

Marketa Vondrousova, campioană la Wimbledon. Așa a câștigat finala cu Ons Jabeur

Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 5-4: Jabeur cedează din nou pe propriul serviciu, iar Marketa Vondrousova servește pentru titlu la Wimbledon.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 3-3: E 3-3 în setul 2. La fel ca și în runda inaugurală, Jabeur nu reușește să țină de scor și este egalată.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 2-3: Vondrousova își recuperează break-ul și va servi pentru a egala în setul 2.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 1-3: Ons face al treilea game la rând, impunându-se încă o dată pe serviciul adversarei sale și e favorită să egaleze situația la seturi.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 1-2: Publicul e de partea lui Jabeur, care face rebreak-ul și egalează la 1. Tunisianca pare că și-a revenit și a câștigat apoi un game alb pe propriul serviciu.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4, 1-0: Set și break pentru Marketa, care începe senzațional setul secund.
Update Vondrousova - Jabeur 6-4: Marketa Vondrousova a câștigat primul set, după ce a revenit extraordinar în fața lui Ons Jabeur. Tunisianca a revenit de la 0-1 la seturi de 3 ori de-a lungul truneului și va fi nevoită să o facă și în finală dacă vrea să cucerească trofeul.
picture

La un pas de istorie! Marketa Vondrousova a câștigat primul set din finala Wimbledon

Update Vondrousova - Jabeur 5-4: Incredibilă revenirea Marketei Vondrousova în acest prim set. După ce a fost condusă cu break de două ori, conduce și servește pentru set.
Update Vondousova - Jabeur 3-4: Replică GENIALĂ a lui Vondrousova, care face și ea break fără a pierde vreun punct pe serviciul adversarei. E 4-3 pentru Jabeur.
Update Vondousova - Jabeur 2-4: Ons Jabeur e jucătoarea mai bună până în acest moment. A pierdut o singură minge pe propriul serviciu și a preluat conducerea cu 3-2, iar apoi s-a impus lejer și a reușit încă un break, fără ca Vondrousova să câștige vreun punct.
picture

Marketa Vondrousova, break la 0 în fața lui Jabeur! A jucat perfect

Update Vondousova - Jabeur 2-2: Game nebun pe serviciul Marketei, care egalează la 2 după ce a salvat nu mai puțin de 4 mingi de break.
Update Vondousova - Jabeur 1-2: Vondrousova recuperează break-ul pierdut în debutul partidei, iar acum scorul e 2-1. Cehoaica servește pentru a egala situația.
Update Vondousova - Jabeur 0-2: Jabeur și-a făcut serviciul în debutul meciului și imediat a reușit un break, conducând acum cu 2-0 în primul set.
Update: A început marea finală de la Wimbledon 2023. Jabeur e prima la serviciu.
Turneul de la All England Club își încheie povestea de pe tabloul feminin astăzi, în ziua cu numărul treisprezece, iar în lupta pentru marele trofeu de la Wimbledon se vor afla Ons Jabeur și Marketa Vondrousova. Ambele jucătoare se vor lupta pe Terenul Central pentru același scop: primul titlu de mare șlem din carieră.
Finala feminină de la Londra este programată să înceapă la ora 16:00 (ora României). Deși niciuna dintre jucătoare nu are vreun trofeu de Grand Slam în palmares, ambele sunt obișnuite cu presiunea unei finale de acest gen. Cehoaica aflată pe poziția a 42-a în clasamentul WTA s-a mai aflat în ultimul act al unui astfel de turneu în 2019 la Roland Garros, unde a fost învinsă de Ashleigh Barty . Tunisianca, pe de altă parte, are două prezențe în ultimul act al unui Grand Slam, una dintre ele fiind chiar pe iarba londoneză anul trecut, când a fost învinsă de Rybakina, iar cealaltă la US Open 2022, unde Iga Swiatek s-a impus în fața sa.
Dacă ne raportăm la parcursul celor două tenismene până în ultimul act, ambele au avut trasee destul de dificile. Vondrousova a cedat până în finală doar două seturi, trecând pe rând de Peyton Stearns (59 WTA), Veronika Kudermetova (12 WTA), Donna Vekic (21 WTA), Marie Bouzkova (33 WTA), Jessica Pegula (4 WTA) și Elina Svitolina (76 WTA). Astfel, se poate observa că cehoaica a învins patru adversare care se aflau deasupra sa în ierarhia feminină, ceea ce face parcursul ei și mai remarcabil.
Ons Jabeur, pe cealaltă jumătate de tablou, a cedat un set în jumătate din meciurile disputate. În drumul spre finală, Jabeur le-a învins pe Magdalena Frech (70 WTA), Zhuoxuan Bai (191 WTA), Bianca Andreescu (50 WTA), Petra Kvitova (9 WTA), Elena Rybakina (3 WTA) și Aryna Sabalenka (2 WTA). Cele mai interesante dueluri date de tunisiancă au fost ultimele două, reușind să își ia revanașa în fața Rybakinei pentru finala pierdută anul trecut la Londra și câștigând în fața bielorusei de pe locul doi mondial după ce a fost condusă cu 1-0 la seturi și 4-2 în al doilea set.
Citește și:

3 RECORDURI ÎN ERA OPEN, DOBORÂTE DE FINALA FEMININĂ DE LA WIMBLEDON

Acest ultim act puţin aşteptat va seta câteva borne în istoria tenisului. Astfel, pentru a 7-a ediţie la rând vom avea o altă campioană Wimbledon. Niciodată nu s-a mai întâmplat să asistăm la o astfel de serie, în vreun Grand Slam, în Era Open. Câștigătoarele anterioare de la All England Club au fost: Elena Rybakina (2022), Ashleigh Barty (2021), Simona Halep (2019), Angelique Kerber (2018), Garbiñe Muguruza (2017) și Serena Williams (2016).
De asemenea, deznodământul finalei de mâine va mai seta un record: pentru prima oară în istorie asistăm la o serie de 6 ani consecutivi în care învingătoarea se impune în premieră la Wimbledon. De la Muguruza, în 2017, toate câştigătoarele Wimbledon s-au impus pentru întâia dată pe iarba londoneză. Aşa se va întâmpla şi acum, independent de rezultatul de sâmbătă.
În privința celui de-al treilea record, intervine Marketa Vondrosuova. Ea a atins o bornă rară în tenisul feminin, devenind a 3-a jucătoare din istorie care ajunge în careul de ași la Wimbledon eliminând pe parcurs 4 capi de serie. Înainte de succesul cu Svitolina, din semifinale, Marketa le-a mai învins la această ediție pe Veronika Kudermetova (cap de serie 12), Donna Vekic (cap de serie 20), Marie Bouzkova (cap de serie 32) şi Jessica Pegula (cap de serie 4). În istoria Erei Open doar Jie Zheng (2008) și Barbora Strycova (2019) au mai reușit să "răpună" 4 favorite la un Grand Slam. Niciuna nu a reușit să se califice în finală la acele ediții, astfel că Vondrousova marchează o premieră absolută.
Citește și:

Ce a spus fiecare jucătoare înaintea marii finale de la Londra

Vondrousova a vorbit despre partida ce o așteaptă în ultimul act de la All England Club, dezvăluind că se teme de faptul că adversara sa are un joc asemănător cu al ei. Jucătoarea de pe locul 42 WTA crede că avantajul ei poate fi faptul că este stângace și și-ar putea surprinde oponenta, iar finala pierdută la Roland Garros în 2019 (n.r. 1-6, 3-6 cu Ashleigh Barty) o poate ajuta să gestioneze mai bine situația de această dată.
"Da, cred că poate ajuta în momentele dificile pentru că am fost deja acolo (n.r. în finala de la Roland Garros 2019). Atunci eram foarte tânără și cred că era prea mult pentru mine la acea vreme. Acum sunt și eu puțin mai în vârstă și cred că sunt puțin diferită. Sunt foarte fericită să trec din nou prin asta.
picture

Marketa Vondrousova este prima finalistă de la Wimbledon,după un meci dominat cap-coadă cu Svitolina

Simt că suntem la fel în unele lucruri (n.r. ea și Jabeur). Jucăm bine cu scurta și slice-ul. Acesta este mai mult jocul meu decât al lui Sabalenka. Dar am jucat de câteva ori anul acesta. Ea a jucat și în finala US Open și este obișnuită să joace finale într-un Grand Slam.
Toată lumea spune că e bine că sunt stângace, mai ales pe iarbă. Cred că în unele raliuri este puțin diferit pentru că adversarele sunt obișnuite să joace pe backhand și dau de un forehand acolo. Pentru mine este mai ușor să joc cu jucătoare de mână dreaptă decât cu stângace", a spus Vondrousova, citată de puntodebreak.
Jabeur, după semifinala câștigată cu Sabalenka, a recunoscut că vine după revanșă, după ce a pierdut deja de două ori în acest an în fața cehoaicei. Numărul 6 WTA și-a stăpânit cu greu emoțiile la interviul de după meci și a recunoscut că ar fi pierdut meciul cu vechea sa mentalitate.
"Nu am cuvinte. Mulțumesc publicului că m-a ținut în joc. A fost foarte dificil să fac față serviciului ei și loviturilor sale puternice. Vă mulțumesc că m-ați încurajat până în ultime clipă și că ați crezut în mine.
Știu cu cine voi juca în finală. Am văzut meciul. Marketa m-a învins de două ori anul acesta, așa că merg să îmi iau revanșa", a declarat Jabeur după meci.
picture

Așa s-a calificat Ons Jabeur în cea de-a doua finală consecutivă de la Wimbledon

Înaintea finalei de sâmbătă, cele două jucătoare s-au mai întâlnit de șase ori în carieră, fiind egalitate, 3-3, în jocurile de până acum.
Ultima întâlnire directă datează din primăvara acestui an, din martie 2023, din turul al treilea al turneului de la Indian Wells, atunci când cehoaica s-a impus 7-6, 6-4.
Cele două s-au mai întâlnit în 2023 și în turul al doilea de la Australian Open, atunci când balanța a fost înclinată tot de partea jucătoarei din Cehia, scor 6-1, 5-7, 6-1. Din cele 6 întâlniri directe, doar una este pe iarbă, în 2021, câștigată de Jabeur cu 6-3, 7-6.
Finala feminină de la Wimbledon va avea loc astăzi, 15 iulie, și va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport începând cu ora 16:00.
picture

Wimbledon 2023 se desfășoară în perioada 3-16 iulie, în direct pe Eurosport & pe aplicația Eurosport

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo