Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tragere la sorți Wimbledon 2024: Sinner și Alcaraz pe aceeași jumătate, Djokovic are o primă săptămână ideală

Cristian Mihală

Actualizat 28/06/2024 la 13:06 GMT+3

Tragerea la sorți pentru Wimbledon 2024 a avut loc în urmă cu puține momente și a fost una cu noroc pentru Novak Djokovic, cel mai titrat jucător din istorie. Sârbul nu se află pe aceeași jumătate de tablou cu Alcaraz, astfel că Sinner și Carlitos vor lupta, într-o ipotetică semifinală la All England Club.

Carlos Alcaraz et Novak Djokovic le 27 juin à Wimbledon.

Credit imagine: Getty Images

Al treilea turneu de Grand Slam al anului, Wimbledon, este transmis la Eurosport și pe Max începând de luni, 1 iulie. Competiția, care se desfășoară în mod tradițional pe iarba de la All England Lawn Tennis and Croquet Club, se va încheia peste două săptămâni, cu finalele de pe 13 și 14 iulie.
Eurosport 1 și Eurosport 2 difuzează cele mai importante meciuri pe parcursul celor două săptămâni de tenis de cea mai mare calitate, iar fanii tenisului pot urmări fiecare meci de pe fiecare teren în direct pe platforma de streaming Max, cu Extraopțiunea Sport, care poate fi adăugată la orice abonament de bază.
Turneul masculin îi va avea la start pe jucătorii momentului, precum Novak Djokovic (de șapte ori câștigător la Wimbledon și finalist anul trecut), Jannik Sinner (semifinalist anul trecut), Alexander Zverev sau Carlos Alcaraz (campionul din 2023), dar și outsideri care pot emite pretenții la fazele finale, precum Hubert Hurkacz, Daniil Medvedev, Alex De Minaur, Matteo Berrettini sau Grigor Dimitrov.
În turneul feminin, Marketa Vondrousova este campioana-surpriză de anul trecut, iar lista de favorite din 2024 le cuprinde pe Iga Swiątek și Aryna Sabalenka (niciuna nereușind încă să joace vreo finală la Wimbledon), Elena Rybakina (campioana din 2022), Coco Gauff, precum și jucătoare ca Ons Jabeur (dublă finalistă 2022 și 2023), Naomi Osaka, Jessica Pegula, Emma Raducanu, Madison Keys sau Mirra Andreeva.
România va fi reprezentată pe tabloul principal de simplu feminin de Sorana Cîrstea, Irina-Camelia Begu, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, dar și de Elena-Gabriela Ruse și Anca Todoni, care au acces pe tablou ca urmare a victoriilor din calificări. Pentru Todoni va fi prima prezență pe tabloul principal de simplu al unui turneu de Grand Slam, un moment remarcabil pentru românca de 19 ani (adeversarele româncelor la Wimbledon sunt aici).

Tragere la sorți Wimbledon - turneul masculin: Alcaraz și Sinner, pe aceeași jumătate

Jannik Sinner pleacă din postura de favorit principal la Wimbledon, dar nu a avut parte de o tragere la sorți ideală, urmând a avea încă din turul secund o posibilă bătălie pe muchie de cuțit cu Matteo Berrettini, fost finalist la Wimbledon care s-a reinventat în 2024, odată cu sezonul pe iarbă.
În optimi, pe italian îl poate aștepta un alt posibil meci foarte greu împotriva lui Ben Shelton. Americanul l-a învins anul trecut, la Shanghai, dar între timp yankeul nu mai e în aceeași formă.
Într-un eventual sfert de finală, elevul lui Darren Cahill ar putea să îl întâlnească pe Daniil Medvedev, cu amendamentul că rusul nu a trecut niciodată de prima săptămână la All England Club, excepție anul trecut, când a ajuns până în semifinale.
Într-o posibilă semifinală, Sinner ar putea da peste Alcaraz, campionul de anul trecut, care are un parcurs destul de lin până în fazele finale. Dacă jucătorii își respectă statutul de capi de serie, Carlitos ar trebui să îi aibă adversari pe Humbert, în optimi, respectiv pe Ruud, în sferturi.
Chiar dacă, exceptând semifinala de anul trecut de la Wimbledon, Sinner nu a impresionat niciodată la cel mai înalt nivel pe iarbă, forma din ultimele 9 luni a fost una fantastică. Numărul unu mondial nu doar că și-a trecut în palmares primul Grand Slam al carierei (Australian Open), dar a cucerit alte 6 titluri. În total, el a ajuns cel puțin în semifinale la 11 din cele 16 competiții la care a jucat, din august până acum.
Traseul virtual al lui Sinner la Wimbledon 2024
Ca atare, semifinala ideală din jumătatea superioară ar fi între Alcaraz și Sinner, fiind extrem de interesant de văzut care dintre liderii noii generații va avea câștig de cauză de această dată (5-4 pentru iberic la general, care s-a impus ultima oară în semifinalele de la Roland Garros, acum mai puțin de o lună).
"Cred că Alcaraz vine din postura de principal favorit. A arătat deja că poate câștiga titlul la Wimbledon și a demonstrat că poate învinge și atunci când nu joacă la 100% din potențial", a explicat expertul Eurosport, Mats Wilander, înainte de tragerea la sorți.
Alcaraz va deschide Wimbledon 2024, cu meciul împotriva jucătorului venit din calificări Mark Lajal.
Traseul virtual al lui Alcaraz la Wimbledon

Djokovic participă la Wimbledon 2024 și l-a evitat pe Alcaraz

La finalul meciului de pregătire cu Sinner, de ieri (partida a fost întreruptă în setul secund, la 2-1 pentru Nole, după ce italianul câștigase prima manșă cu 6-3), Novak Djokovic a vorbit cu unii jurnaliști prezenți pe marginea terenului: "Mă simt bine", a precizat Djokovic când când a fost întrebat cum se simte de un mic grup de oameni de presă la ieșirea de pe teren. "Ne mai vedem, băieți", a mai spus Nole, care a fost imediat întrebat dacă îl vom vedea vineri la tragerea la sorți. Gestul lui Nole e mai mult decât grăitor și ne indică faptul că va juca la ediția din acest an. El a ridicat degetul mare în sus, lăsând de înțeles că nu se va retrage.
La începutul acestei săptămâni, sârbul spusese că, deși a venit la Wimbledon, asta nu înseamnă automat că va și juca. El a vrut să se testeze după operația la genunchi suferită în timpul Roland Garrosului și a dezvăluit că va participa la All England Club doar în măsura în care simte că are șanse să câștige.
Novak nu a arătat deloc rău în seturile de pregătire cu Federico Coria și Frances Tiafoe, învingându-i pe amândoi, însă la antrenamentul cu Sinner nu s-a mai prezentat la fel de bine. Totuși, pentru că are meciuri foarte ușoare în prima săptămână, sârbul poate să își crească forma, astfel încât să aibă șanse reale pentru un al 8-lea titlu la Wimbledon.
Marea dorință a fostului număr unu mondiale era să îl evite pe Alcaraz de pe jumătatea sa și acest lucru s-a produs. Să îi învingi în meciuri succesive pe Carlitos și Sinner părea o misiune mult prea grea pentru un Nole abia revenit după operație, dar, chiar și așa, misiunea de a ajunge în fazele finale nu va fi ușoară.
Sârbul va avea un posibil duel cu Rune, în optimi, care, deși nu are rezultate foarte bune pe iarbă, mereu i-a pus probleme lui Nole în întâlnirile directe anterioare, câștigând în fața lui turneul de ATP 1000 de la Paris, în 2022. Într-un eventual sfert, pe sârb îl va aștepta probabil Hubert Hurkacz, maestrul tie-breakurilor, polonezul fiind în prezent cel mai bun jucător la serviciu din circuit.
O eventuală semifinală i l-ar putea aduce în față lui Djokovic pe Alexander Zverev, finalistul de la Roland Garros. Totuși, trebuie spus că, în ciuda faptului că posedă un serviciu redutabil și e unul dintre cei mai rapizi jucători din circuit, Sascha nu a trecut vreodată în săptămâna a doua la Wimbledon, fiind de departe turneul de Grand Slam cu cele mai slabe rezultate.
Posibilul drum spre al 25-lea titlu de Grand Slam pentru Djokovic
Astăzi, după tragerea la sorți, fostul număr unu mondial va juca un set de antrenament cu Daniil Medvedev.
Tabloul masculin de la Wimbledon
Program Wimbledon:
  • Luni, 1 iulie – Turul 1
  • Marți, 2 iulie – Turul 1
  • Miercuri, 3 iulie – Turul 2
  • Joi, 4 iulie – Turul 2
  • Vineri, 5 iulie – Turul 3
  • Sâmbătă, 6 iulie – Turul 3
  • Duminică, 7 iulie – Optimi de finală
  • Luni, 8 iulie – Optimi de finală
  • Marți, 9 iulie – Sferturi de finală
  • Miercuri, 10 iulie – Sferturi de finală
  • Joi, 11 iulie – Semifinale feminin
  • Vineri, 12 iulie – Semifinale masculin
  • Sâmbătă, 13 iulie – Finală feminin
  • Duminică, 14 iulie – Finală masculin
Eurosport și Max transmit în România toate cele patru turnee de Grand Slam ale anului. Platforma de streaming Max este singurul loc în care se poate urmări fiecare punct din fiecare meci de la Australian Open, Roland-Garros, Wimbledon și US Open, precum și fiecare moment de la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo