Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Strigăt de disperare, de la Wimbledon: "Sunt mai mulţi ca mine decât ca Djokovic!"

Cristian Mihala

Publicat 29/06/2024 la 17:40 GMT+3

Maxime Janvier (27 de ani) a tras un semnal de alarmă înainte de startul Wimbledon, explicând că sportivii slab clasați nu au aproape nicio șansă să progreseze și trăiesc de pe o zi pe alta. El cere un sindicat al jucătorilor care să lupte pentru premii mai mari destinate jucătorilor care evoluează în calificări sau în primele tururi, pentru a avea şi aceştia o şansă să se dezvolte.

Maxime Janvier

Credit imagine: Getty Images

Janvier va juca pentru prima dată în viața sa pe tabloul principal la un Grand Slam. El a trecut de calificări la Wimbledon, după ce i-a învins pe rând pe Yu Hsiou Hsu (7-5, 6-3), Emiliano Nava (7-6, 6-3) și Giovanni Mpetshi Perricard (6-7, 7-5, 7-6, 7-6).
Francezul de 196 s-a folosit de această calificare pentru a-şi face auzit punctul de vedere cu privire la reformele care trebuie făcute în tenis, astfel încât şi sportivii mai slab clasaţi să aibă o şansă reală să se susţină şi să evolueze.
"Dacă nu câștigi meciuri, ești un nimeni. Țin minte că, după un turneu în Kazakhstan, nu doar că nu aveam bani în cont, dar aveam o datorie de 4000 de euro. Tenisul este un roller coaster. Nu am putea proteja jucătorii puțin mai mult? Nimic nu se întâmplă niciodată. Nu există o grevă în tenis, nu înțelegem că unitatea este puterea. În tenis nu există un tot unitar, asta e marea problemă. Deși există mai mulți jucători ca mine decât jucători ca Djokovic (n.r. mai mulţi tenismeni cu probleme financiare mari decât jucători împliniţi din punct de vedere pecuniar)", a spus Javier într-un interviu pentru L'Equipe.

Maxime Janvier, dezamăgit complet de lumea tenisului

După succesul cu mult mai bine cotatul său național, Mpetshi Perricard (locul 59 ATP), din calificările de la Wimbledon, Janvier a dat frâu liber emoțiilor și a urlat de mai multe ori: "Casa! Casa"! Imaginile cu el s-au viralizat repede în mediul online, dar puțină lume și-a dat seama la ce făcea referire în exclamațiile sale. Conform presei franceze, Maxime era satisfăcut în primul rând de suma pe bani pe care și-a asigurat-o (aproximativ 70.000 de €) prin calificarea pe tabloul principal, care l-ar putea ajuta să-și cumpere o locuință.
Francezul a dezvăluit că este profund dezgustat de ce se întâmplă în tenis, sport în care un mic procent din jucătorii de performanță reușesc să se autosusțină financiar. Maxime a dat vina pe sistem, considerând că unii jucători sunt avantajați, iar alții se zbat în subsolurile clasamentului ATP, chiar dacă au aceeași valoare ca unii din top 100.
"Tenisul m-a dezgustat cu adevărat. Tenisul mă dezamăgește foarte mult. Când eram mai mic, nu credeam deloc că este așa. Nu aș fi jucat niciodată tenis dacă aș fi știut. Această lipsă permanentă de stabilitate, poți fi al 50-lea și anul următor al 800-lea ... Nu este nimic bun în tenis. Și nu există protecție. Nu mai aștept multe de la acest sport. Când eram mai mic, cu foarte mult timp în urmă, am avut o dragoste pentru acest sport. Astăzi, consider tenisul foarte nedrept. Sunt jucători care sunt pe locul 300 în lume și care sunt jucători mai buni decât cei care sunt pe locul 50. Pentru că unii sunt ajutați, au în mod constant wild card-uri.", a mai spus Janvier pentru sursa citată.
În toată cariera sa, Maxime Janvier a câștigat din premii aproape 700.000 de dolari. Poate părea impresionant, dar cheltuielile pentru cazare, deplasări și echipă sunt uriașe. Prin calificarea pe tabloul principal de la Wimbledon are asigurat aproximativ 10% din această sumă. Evident, francezul poate visa la mai mult, dacă va trece măcar un tur. Misiunea sa nu va fi deloc simplă, deoarece în urma tragerii la sorți de vineri a aflat că va juca în runda inaugurală cu chinezul Zhinzhen Zhang, ocupantului locului 33 în ierarhia ATP.
Eurosport și Max transmit în România toate cele patru turnee de Grand Slam ale anului. Platforma de streaming Max este singurul loc în care se poate urmări fiecare punct din fiecare meci de la Australian Open, Roland-Garros, Wimbledon și US Open, precum și fiecare moment de la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo